Ga samen voor de winst met een Vof

Ben je liever een teamspeler dan een solist? Bloei je helemaal op in samenwerking met een of meer partners? Denk dan eens aan een Vof als bedrijfsvorm. Binnen een dag ben je aan de slag en heb je met het InformerOnline MKB boekhoudpakket ook snel je financiën ingericht. Lees wat de voordelen en risico’s zijn van een Vof, óók wat er wettelijk verandert als je besluit om na 1 januari 2021 te gaan samenwerken.

Een Vof is vergelijkbaar met een eenmanszaak

Een Vennootschap onder firma (Vof) is een samenwerkingsverband van meerdere ondernemers. Je kunt ook zeggen: een twee-, drie- of nogmeermanszaak, want op papier is het vergelijkbaar met een eenmanszaak. Bij de Kamer van Koophandel schrijf je samen de Vof in, betaalt 50 euro administratiekosten en de business kan van start. Er is geen startkapitaal nodig.

Iedereen is mede-eigenaar

Iedere professional die meedoet in een Vof, is mede-eigenaar. Wat je als vennoot inbrengt, hangt af van de onderlinge afspraken. Vaak is dat een geldbedrag, maar het kunnen ook werkuren of goederen zijn. Je doet er verstandig aan een Vof-contract op te stellen. Daarin bepaal je onderling ook wat de bevoegdheden en aansprakelijkheden zijn, en hoe je omgaat met winstdeling. Om later problemen te voorkomen, kun je dit contract bij een notaris laten vastleggen. 

Fiscaal aantrekkelijk

Een Vof is ook fiscaal aantrekkelijk: net als bij een eenmanszaak kunnen de vennoten elk afzonderlijk gebruik maken van belastingvoordelen. In veel gevallen kom je dus in aanmerking voor ondernemersaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. 

Denk ook na over de risico’s van een Vof

Voordat je vandaag nog naar de KvK holt, zijn er wat zaken om over na te denken. De stap om in deze bedrijfsvorm te gaan samenwerken, is best groot omdat je je voor een langere periode aan elkaar verbindt.  

 • Hoe meer vennoten, hoe groter de kans dat het een keer mis gaat. Het kan zomaar gebeuren dat een paar vennoten actiever zijn in het runnen van de onderneming, terwijl de anderen meeliften op hun inspanningen. De meeste (ervarings)deskundigen adviseren om met maximaal 3 personen aan een Vof te beginnen. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden waarbij het met meer vennoten prima gaat, maar je loopt wel een extra risico.
 • Omdat een Vof geen rechtspersoon is, blijft elke partner altijd hoofdelijk aansprakelijk. Ook als schulden zijn veroorzaakt door een andere vennoot, ben je toch met je privévermogen aansprakelijk. Je voorkomt een hoop discussie achteraf wanneer je ook hierover duidelijke afspraken met elkaar maakt.
 • Kijk goed naar de persoon met wie je gaat samenwerken in de Vof. Sommige ondernemers durven niet zo goed in hun eentje te beginnen en kiezen voor een partnerschap. Dat is niet het beste argument om een Vof te starten. Streef ernaar dat de samenwerking een meerwaarde biedt en dat je op dezelfde niveaus denkt en werkt.

  Zorg er trouwens wel voor dat je niet te veel op elkaar lijkt qua interesses en skills. Je komt daardoor snel in een situatie met 2 kapiteins op hetzelfde schip. Handiger is om in grote lijnen tegengestelde karakters te hebben, omdat je elkaar dan beter aanvult.
 • Mocht je met je wettelijke partner aan een Vof willen beginnen, is daarvoor een speciale vorm bedacht: de man-vrouwfirma (of vrouw-vrouw, man-man, zo je wilt). Een voordeel is dat beide partners in aanmerking komen voor de fiscale voordelen van ondernemers. Nadeel is dat beide vennoten altijd met hun privévermogens aansprakelijk blijven, ook al zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld.

  Ook belangrijk is dat beiden een gelijkwaardige rol spelen in de Vof. De bakker die met zijn verkoopster trouwt kan geen man-vrouwfirma opzetten, omdat de arbeidsverhouding niet gelijk is. 

Twee soorten vennoten in een CV

Naast de gewone Vof is er ook de zogeheten commanditaire vennootschap (CV). Dit is een bedrijfsvorm waarin twee soorten partners samenwerken: 

 • de ‘stille’ vennoot die alleen deelneemt als investeerder en niet aansprakelijk is, 
 • en de beherende vennoot die beslissingen neemt, naar buiten toe treedt en juist wel volledig aansprakelijk is.

Met InformerOnline MKB ook samenwerken in boekhouding 

Of je nu vóór of na 1 januari besluit tot het oprichten van een Vof, je moet wel samen op de hoogte zijn van de financiële huishouding. Dat maakt het MKB boekhoudprogramma van InformerOnline zo aantrekkelijk, want je kunt met meerdere collega’s tegelijk in de boekhouding werken. Dat is handig wanneer bijvoorbeeld de een verantwoordelijk is voor facturering en een andere partner de inkoop regelt. Met InformerOnline MKB maak je eenvoudiger meerdere gebruikers aan met eigen rechten. Op die manier kan iedereen zijn werk doen en houd jij als ondernemer mobiel en online het overzicht.

Bekijk de voordelen van een Boekhoudprogramma MKB →

 

Dit verandert er na 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 gaat er het een en ander veranderen rondom vennootschappen. De huidige wetgeving stamt uit 1839 en sluit onvoldoende aan bij het moderne zakendoen. In plaats van 3 vennootsvormen (Vof, CV en maatschap) zijn er straks nog maar 2 bedrijfsvormen: de vennootschap en de commanditaire vennootschap. De Vof en de maatschap verdwijnen inhoudelijk en gaan over in een vennootschap. Een paar van de belangrijkste verschillen:

 • De nieuwe vormen krijgen rechtspersoonlijkheid. Daardoor kun je bijvoorbeeld goederen makkelijker op naam van de vennootschap zetten;
 • Vennoten kunnen eenvoudiger in- en uittreden. Nu moet je nog de hele Vof ontbinden zodra een partner uittreedt, straks blijft de vennootschap gewoon bestaan op voorwaarde dat er meerdere partners blijven samenwerken. 
 • Overdracht van het bedrijf wordt gemakkelijker. 

Meer informatie over de veranderingen lees je op deze KvK-pagina.