Fiets van de zaak als zzp’er

Een fiets nemen voor je zaak wordt steeds populairder, vooral nu er elektrische fietsen en pedelecs zijn. Zo kom je als freelancer filevrij bij je afspraken en krijg je ook nog meer frisse lucht dan met een auto. Naast de aankoop van de fiets zijn er ook fiscaal een paar mogelijkheden én voordelen. Lees snel verder om de mogelijkheden te ontdekken!

Privéfiets voor zakelijk gebruik

Mocht je als zzp’er een fiets privé aanschaffen, dan kun je € 0,19 per gefietste zakelijke kilometer als bedrijfskosten van de winst aftrekken. Hoe meer je zakelijk fietst en kilometers aflegt, hoe aantrekkelijker dit wordt. Je kunt dan geen andere kosten, zoals verzekering, abonnement fietsenstalling en onderhoud, meer als kosten opvoeren; deze zitten verwerkt in de €0,19. Je hebt bij een privéfiets ook geen recht op investeringsaftrek of afschrijving.

 

Zakelijke fiets

Als zzp’er kun je er ook voor kiezen een fiets zakelijk aan te schaffen en het tot je bedrijfsvermogen rekenen. Als je dit wil doen moet minimaal 10% van alle kilometers die je fietst zakelijk zijn, maar het is verstandiger om de marge iets ruimer te gebruiken. Deze zakelijk gefietste kilometers moet je namelijk kunnen aantonen aan de Belastingdienst door middel van een rittenadministratie.

Je kunt in InformerOnline makkelijk handmatig je ritten registreren. Elk pakket in InformerOnline is inclusief rittenregistratie. Alle kosten die je maakt voor je zakelijk fiets, zoals een abonnement voor een fietsenstalling of een onderhoudsbeurt, kun je zakelijk opvoeren. Ook kun je de btw terugvragen en van investeringsaftrek gebruik maken.

Vanaf 2020 geldt er, net als voor het privé gebruik van de auto, een bijtelling van 7% over de aanschafprijs van de fiets. Hiervoor neem je de consumentenadviesprijs inclusief btw van de fiets. Had je al een zakelijke fiets? Dan geldt vanaf 1 januari 2020 de bijtellingsregeling.

 

Terugvragen btw

Ben je btw-plichtig? Dan mag je de btw terugvragen over de aanschaf van een fiets en andere kosten die je maakt voor je fiets. Let op: je mag alleen btw terugvragen voor het zakelijke deel. Voorbeeld: je gebruikt je  fiets voor 75% zakelijk. Dan mag je ook 75% van de betaalde btw terugvragen.

 

Investeringsaftrek

Je kunt waarschijnlijk ook gebruikmaken van de kleineschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als he een fiets zakelijk aftrekt. De KIA is een aftrekmogelijkheid voor bedrijfsmiddelen. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan verbonden door de Belastingdienst. Zo is er tot een totaalbedrag van € 2.400 (2020) geen aftrek mogelijk en moet elk bedrijfsmiddel minimaal € 450 kosten (exclusief btw).

 

Afschrijven

Je mag de fiets voor vijf jaar afschrijven, mits de aanschaf van de fiets meer dan € 450 euro exclusief btw bedraagt. Dit betekent dat je de aanschafkosten van de fiets elk jaar voor 1/5 als zakelijke kosten mag meenemen. Deze kosten kun je meestal aftrekken van je belasting. Is de fiets minder dan € 450 (excl. btw)? Dan kun je de investering in één keer aftrekken.

Ook voor het afschrijven geldt dat je alleen het zakelijke deel mag opvoeren. Dus als je de fiets 75% gebruikt voor zakelijke doeleinden, dan is de investering 75% van de aanschafprijs (excl. btw) en mag je jaarlijks 75% afschrijven.

Wat is verstandig?

Het is afhankelijk van jou en jouw situatie of je de fiets zakelijk of privé moet kopen. Fiets je heel veel of juist bijna nooit, wil je een superdeluxe fiets of juist een simpele enzovoorts. Het is verstandig om dit goed voor jezelf uit te rekenen als je een fiets wil aanschaffen, zeker voor de lange termijn. Als je dat doet, kun je goed beoordelen wat voor jou de slimste keuze is.

Ben je lid van PZO? Dan kun je overigens een fikse korting krijgen bij het kopen van een fiets. Bekijk het ledenvoordeel hier. Nog geen lid van PZO? Als klant van Informer word je extra voordelig lid van PZO. Zo ben je al lid voor € 29 (excl. btw) per jaar. Normaal is dit € 135 per jaar, dus krijg je een korting van meer dan 100 euro!

Meer weten over het lidmaatschap?

Klik dan hier!