Elektrische auto van de zaak? Dit is er veranderd in 2020

Heb jij een elektrische auto die je voor je zaak gebruikt of wil je er binnenkort eentje aanschaffen? Let dan op: vanaf 2020 is elektrisch rijden een stuk duurder geworden, omdat de bijtelling voor volledig elektrische zakenauto’s omhoog gaat. Lees in deze blog waarom!

Wat is bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar je auto van de zaak privé gebruikt (zoals vakantie, boodschappen of familiebezoek), dan heb je er volgens de Belastingdienst voordeel van en moet je bijtelling betalen. Bijtelling is een verrekening van je privégebruik met de autokosten van je onderneming. Deze verreken je in je aangifte inkomstenbelasting. Deze bijtelling heb je ook als je onderneming een auto leaset of huurt waarmee je meer dan 500 kilometer privé rijdt.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van je zaak. Doe je dat niet? Dan moet je dat aantonen met bijvoorbeeld een rittenregistratie.

Bijtelling

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van je elektrische auto (bereken bij AutoWeek de cataloguswaarde). In 2019 is dit 4% tot de cataloguswaarde van € 50.000. Is jouw elektrische auto meer waard? Dan ligt er over de waarde daarboven 22% bijtelling.

Bijtelling vanaf 2020

De bijtelling is vanaf 2020 omhoog gegaan voor elektrische auto’s.  Zo is de bijtelling gestegen tot € 45.000 van 4% naar 8%. Is de catalogusprijs van je elektrische auto hoger dan € 45.000? Dan geldt er over het meerdere bedrag 22% bijtelling. Na 2020 zal het bijtellingspercentage alleen maar verder stijgen, totdat in 2026 iedereen met een auto (elektrisch, diesel of benzine) hetzelfde percentage bijtelling moet betalen (22%).

Motorrijtuigenbelasting

Momenteel hoef je voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen, maar dit gaat veranderen vanaf 2025. In 2025 ga je ook over elektrische auto’s motorrijtuigenbelasting betalen, maar krijg je in 2025 nog 75% korting op de motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2026 betaal je de volledige motorrijtuigenbelasting.

Rijd je in een plug-in hybride auto? Dan ontvang je tot 2025 een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting. In 2025 krijg je 25% korting. Ook met een hybride plug-in betaal je vanaf 2026 de volledige motorrijtuigenbelasting.

Aanschafbelasting

Als je een elektrische auto aanschaft, betaal je er moment geen aanschafbelasting (bpm) over. Koop je in 2025 of later een elektrische auto? Dan betaal je eenmalig 360 euro aanschafbelasting.

Rittenregistratie

Wil je makkelijk je ritten registreren? Dat kan met de koppeling tussen Informer en TrackJack!  Met deze koppeling weet je zeker dat je al je kilometers registreert. Lees hier meer over de koppeling tussen Informer en Trackjack.

Liever geen koppeling gebruiken (omdat je bijvoorbeeld niet veel rijdt)? Je kunt in InformerOnline makkelijk handmatig je ritten registreren. Elk pakket in InformerOnline is inclusief rittenregistratie.

Zelf proberen? De eerste 30 dagen zijn gratis en geheel vrijblijvend. Klik op de button hieronder om het te proberen!

Gratis testen!