Helpdesk

  1. Home
  2. Helpdesk
  3. Starten met InformerOnline
  4. Hoe stel ik de beginbalans in?

Hoe stel ik de beginbalans in?

Voordat je in InformerOnline met het boekhouden van start gaat, is het belangrijk om de beginbalans in te stellen. Dit doe je eenmalig. Vervolgens kan je elk gewenst moment de actuele stand van je balans opvragen. Wij adviseren echter om je beginbalans te laten opstellen door je accountant of in ieder geval dat de accountant de juist gegevens aanlevert.

Om de beginbalans in te stellen, klik je in het menu aan de linkerkant op “Geavanceerd” en vervolgens onder “Dagboeken memoriaal” op “Beginbalans”

In het volgende scherm klik je aansluitend bovenin op de knop “Nieuw”.

Je komt nu in het overzicht waarin je boekingen kan toevoegen om de beginbalans vorm te gegeven. In de bovenste regel vul je bij “Datum” in vanaf welke datum de beginbalans ingaat. In dit geval het begin van het jaar. De velden van “Periode” en “Jaar” worden vervolgens automatisch ingevuld. Bij “Omschrijving” geef je de balans een naam. In dit geval ‘Beginbalans 2015’. De algemene gegevens zijn nu ingevuld.

Vervolgens worden de categorieën en bedragen aan de balans toegevoegd. In dit voorbeeld gaan we de inventaris toevoegen aan de beginbalans. Bij “Categorie” selecteer je de categorie waarop de inventaris geboekt moet worden. Bij “Omschrijving” geef je aan dat het om een verzamelde boeking gaat voor de beginbalans en bij “Debet” vul je de waarde van jouw inventaris op het moment van de beginbalans in. Bij “Debet” vul je dus je bezittingen in en bij “Credit” je schulden.

Om de overige boekingen voor de beginbalans in te vullen, klik je op de knop “Nieuwe regel”. Wanneer je alle boekingsregels hebt toegevoegd, klik je uiteindelijk op de knop “Opslaan”.

LET OP!

De naam zegt het al, een balans moet altijd in balans zijn. De debet en de credit kant moeten gelijk zijn aan elkaar. Pas dan kan je de beginbalans opslaan.

Was this article helpful to you? Yes 3 No 1