///Incassobatch aanmaken en verwerken

Helpdesk

  1. Home
  2. Helpdesk
  3. Betalingen
  4. Incassobatch aanmaken en verwerken

Incassobatch aanmaken en verwerken

Er is veel onduidelijkheid hoe een incassobatch werkt en de bijbehorende vervolgstappen.

1. Wanneer een factuur de betalingsconditie “Incasso” heeft, kun je deze facturen terugvinden in het kopje ‘Te incasseren’ (zie het met rood omkaderde rechter veld)

Voordat je de batch kunt maken, dien je nog wel het IBAN nummer + BIC code te hebben ingevuld bij de financiële gegevens van de klant. Als je dat hebt gedaan, kan je de batch maken met het symbool van de griekse tempel (zie het met rood omkaderde linker veld).

2. Nu dien je het incasso bestand te downloaden en op te sturen naar de bank.

3. Na het aanmaken van de batch komen de facturen van de incassobatch op status ‘Betaald’ te staan. Wanneer een klant geen toereikend saldo op zijn of haar rekening heeft staan, zal de factuur worden gestorneerd. Uitleg over de storno’s verwerken vindt je hier.

4. Het gehele bedrag van de incasso zal nu geboekt zijn op categorie ‘incasso onderweg’. Dit overzicht is gegenereerd via Overzichten > Grootboek > 1210 Incasso onderweg.

5. Wanneer je het geld van de bank hebt ontvangen en de bankmutaties upload binnen InformerOnline, kun je het bijschrift die bij de incassobatch hoort koppelen aan categorie ‘incasso onderweg’ en niet aan de factuur.

6. Door de batch staan de facturen al op Betaald en hoef je het bijschrift dus niet nog eens aan de factuur te koppelen. Doe je dat wel is de betaling dubbel geregistreerd. Wanneer je nu het bijschrift koppelt aan categorie Incasso onderweg, waar de batch op is geboekt, zal het saldo van Incasso onderweg weer op 0 komen, waardoor je boekhouding weer in balans is.

Wanneer je het bijschrift wél boekt op de facturen:

Dan krijg je als resultaat dat de facturen dubbel betaald zijn en dus weer de status ‘Openstaand’ hebben gekregen.

Was this article helpful to you? Yes No