Helpdesk

  1. Home
  2. Helpdesk
  3. App Store
  4. OCR (Scan & Herken)

OCR (Scan & Herken)

Voor het verwerken van de inkoopfacturen kan je gebruiken maken van UBL maar ook van de in InformerOnline beschikbare module OCR (ook wel Scan & Herken genoemd). De module OCR is te activeren links in het menu via Instellingen en vervolgens “App store”. De kosten van OCR is €5,- per maand.

De werking van OCR is vrijwel hetzelfde als dat van UBL. Het nadeel van OCR ten opzichte van UBL is dat OCR minder betrouwbaar is. Waar UBL een digitale factuur is, is OCR simpelweg een scanner die je inkoopfactuur scant. Hierdoor is het niet met zekerheid te zeggen dat alle gegevens worden herkend.

Doordat achter ‘Te verwerken’ een loadertje staat, zoals in onderstaand voorbeeld, weet je dat de OCR functie nog bezig is met uw inkoopfactuur te scannen.

De OCR werkt aan de hand van het IBAN, KvK en BTW nummer. Het is dus essentieel dat deze gegevens bij de relaties zijn ingevuld als u de module OCR hebt geactiveerd. Heb je deze gegevens niet ingevuld, zal OCR bij jou niet naar behoren werken.

In volgend voorbeeld kun je een inkoopfactuur zien die is herkend door de OCR functie en voor zover mogelijk direct is ingevuld.

Aan de hand van het KvK nummer en het BTW nummer heeft de OCR de gegevens zoals leverancier, factuurdatum, factuurnummer en het bedrag al herkend en voor je ingevuld. Net zoals met UBL is ook de categorie al ingevuld. Dit is opgegeven bij de relatie bij de financiële gegevens.

De splitsing van de factuurregels en de omschrijving zijn niet herkend door de OCR en deze dien je nog zelf in te vullen.

Als alle gegevens goed zijn ingevuld kies je voor “Opslaan”. De factuur is nu verwerkt en staat nu met de juiste gegevens tussen de Uitgaven.

Was this article helpful to you? Yes No 1