, Online Boekhouden, TipsDe Investeringsaftrek

De Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een verzameling aftrekposten die ondernemers in sommige situaties mogen gebruiken. Vandaag zal ik je laten zien welke aftrekposten er zijn en aan welke regels je moet voldoen. Het is belangrijk om als ondernemer goed geïnformeerd te zijn over nieuwe regelingen van het kabinet, omdat dit je direct geld kan besparen of opleveren.

Voorwaarden investeringsaftrek

Als je in een bepaald boekjaar méér in bedrijfsmiddelen investeert dan een door de overheid bepaald bedrag, dan mag je een deel van dat bedrag van de winst aftrekken. Voor het boekjaar 2016 is dit bedrag vastgesteld op €2.300. Het is belangrijk om te weten dat je de investeringsaftrek eerst moet aanvragen, en wel in hetzelfde jaar als waarin je de betalingsverplichting aangaat.

In sommige gevallen heb je als ondernemer géén recht op de investeringsaftrek, bijvoorbeeld als het bedrijfsmiddel minder dan €450 kostte.

Verschillende soorten investeringsaftrek

Er zijn verschillende soorten aftrekposten, in dit artikel behandel ik een aantal belangrijke varianten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Twee belangrijke spelregels bij de KIA zijn dat je ten eerste moet voldoen aan alle algemene regels van de investeringsaftrek en daarnaast tussen de €2.300 en €311.242 geïnvesteerd moet hebben. Mocht je investeringen doen als onderdeel van een samenwerkingsverband, dan moeten alle individuele investeringen bij elkaar worden opgeteld.

De hoogte van het bedrag dat je van de winst mag aftrekken is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Op deze pagina van de Belastingdienst kun je de bijbehorende bedragen en percentages vinden.

Energie-Investeringsatrek (EIA)

Zoals de naam van deze aftrekpost al doet vermoeden ligt de focus bij deze investeringen op energie of energieverbruik. De spelregels die gelden voor de EIA stellen dan ook ten eerste dat de investering tot een doelmatiger gebruik van energie moet leiden. Bovendien moet het bedrijfsmiddel op de zogenaamde Energielijst staan en mag het middel nog niet eerder gebruikt zijn.

Als in een jaar meer dan €2.500 geïnvesteerd wordt, dan mag je als ondernemer 58% van het bedrag van je winst aftrekken als aftrekpost. Bovendien kan een investering voor zowel de KIA als de EIA in aanmerking komen.

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

De twee belangrijkste spelregels van de MIA stellen dat de investering geen deel uit mag maken van de Energie-Investeringsaftrek, en dat het bedrijfsmiddel is opgenomen als Milieu-investering. De MIA wordt vaak in combinatie gebruikt met de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil). Meer informatie hierover kun je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vinden.

Bij de MIA zijn de investeringen ingedeeld in een drietal categorieën. Iedere categorie heeft zijn eigen percentage wat als aftrekpost gebruikt mag worden.

Desinvesteringsbijtelling

Als je voor een bepaalde investering investeringsaftrek krijgt, en je verkoopt dit bedrijfsmiddel weer binnen 5 jaar, dan moet je een deel van de investeringsaftrek terugbetalen. Dit doe je niet door middel van een overboeking, maar door de winst van een bepaald jaar te verhogen ter grootte van de desinvesteringsbijtelling. Op deze pagina van de Belastingdienst zie je precies hoe je de desinvesteringsbijtelling moet gebruiken.

Voor deze bijtelling is het als ondernemer in ieder geval belangrijk om te weten dat de Belastingdienst ook van verkoop spreekt als je het bedrijfsmiddel verhuurt, naar je privévermogen  brengt, of binnen een bepaalde tijd gebruikt.

Als je voor een investeringsaftrek in aanmerking komt, let dan goed op bij een eventuele verkoop van deze bedrijfsmiddelen. Dit kan je een hoop zorgen besparen.

Door |2017-07-11T12:34:53+00:0011 februari 2016|Ondernemen, Online Boekhouden, Tips|0 Reacties

About the Author:

In 1993 werkte ik als accountant in mijn eigen administratiekantoor. Ik werkte met een boekhoudprogramma in Microsoft DOS, terwijl ik zelf een voorliefde had voor Apple producten. Het DOS-programma was behoorlijk complex en ik dacht: “Dat moet toch makkelijker kunnen!?” Ik zocht een programmeur en een tijdje later was Informer geboren.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE