Dag papieren administratie, hallo ‘Cloud’

Het tijdperk van de cloud-diensten is enige jaren geleden begonnen en neemt steeds meer toe in populariteit. Diensten als Dropbox en iCloud hebben een positieve invloed op de beleving hiervan. Mensen ervaren hiermee het gemak van het overal online kunnen benaderen van de gewenste data en de zorgeloosheid van een back-up. Kortom, het werken ‘in de cloud’ biedt alleen maar voordelen.

Gewoonte dier

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, is het bekend dat de mens een gewoonte dier is. Dat wil zeggen dat wij soms meer tijd nodig hebben voordat we een oude gewoonte los kunnen laten. De papieren administratie is daar een mooi voorbeeld van. Want zeg nou eerlijk, hoe heerlijk zou het zijn als we voor eens en voor altijd verlost zouden zijn van de rompslomp van een papieren administratie? Persoonlijk zou ik daar bijna een feest van maken. Mijn stressmeter slaat namelijk al bijna uit wanneer ik eraan denk. Dat moet anders kunnen, dus hoe gaan we dat doen?

Overzichtelijk en milieubewust

De reden voor mij om in de cloud (=online) mijn administratie bij te houden, is tweeledig:

Overzicht

Allereerst ben ik een chaoot eerste klas. Dat betekent dat rommel op mijn bureau ook meteen zorgt voor onrust en rommel in mijn hoofd. Met andere woorden, ik heb een opgeruimd bureau en overzicht nodig om me te kunnen concentreren op hetgeen waar mijn aandacht voor nodig is. Dat geldt dus ook voor mijn administratie. Overzicht geeft rust! Alhoewel ik chaotisch ben, heb ik orde nodig om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Hoe lekker is het dan als ik met minimale administratieve inspanningen een maximaal overzicht kan hebben? Voor mij is dat een win-win situatie.

Milieu

Naast overzicht is het milieu een andere goede beweegreden voor mij om in de cloud mijn administratie te doen. Al mijn papieren gaan netjes in de papierbak, maar voorkomen dat ik iets in de papierbak moet gooien, werkt natuurlijk veel beter. Tegenwoordig krijgen we steeds meer facturen en brieven digitaal aangeleverd, dus waarom zou ik het dan uitprinten om vervolgens aan mijn papieren administratie toe te voegen? Van digitaal naar digitaal gaat veel makkelijker. Daarnaast draaien steeds meer datacenters op groene stroom, waardoor je ook daar bewust een keuze in kan maken.

Dag oude gewoonte! Hallo ‘Cloud’!

Toch zijn er veel mensen die maar met moeite afstand kunnen nemen van de papieren administratie. Het is nu eenmaal vertrouwd en het is iets tastbaars. Voor mij zijn deze hierboven genoemde redenen echter belangrijk genoeg om de stap te maken. En zoals velen zullen hebben ervaren, wanneer je de stap hebt genomen, vraag je je af waarom je het nooit eerder hebt gedaan.

Het online boekhoudprogramma van Informer is volledig in de cloud. Naast het aanmaken en versturen van digitale offertes en facturen, kun je ook aan de binnenkomende kant alles digitaal bijhouden. Inkoopfacturen kunnen digitaal worden ingeboekt en met een scan of zelf met een foto met je mobiele telefoon worden gekoppeld aan de crediteur. Daarnaast kan alles wat digitaal staat ook digitaal (automatisch) worden doorgestuurd naar je accountant of administratiekantoor. Dat betekent geen gesjouw meer met tassen of dozen vol papieren. Ik zeg… “Dag papieren administratie en hallo cloud”!