Concurrentie, een last of een zegen?

Bij veel ondernemers brengen de woorden “concurrentie” of “concurrent” een negatief gevoel teweeg. Het wordt gezien als een last waar ze regelmatig mee worden geconfronteerd. Een last die het ondernemen een stuk gecompliceerder maakt. Maar is dat negatieve gevoel wel gegrond? Is concurrentie niet iets waar je van kunt leren en het positieve uit moet halen?

Concurrentie positief benaderen

Met concurrentie hebben we nu eenmaal te maken. Dus waarom zouden we het niet positief benaderen en er ons voordeel mee doen? Een concurrent is namelijk niets anders dan een persoon of een bedrijf die net zoals jij een aandeel in de markt probeert te verkrijgen. Iemand met hetzelfde doel, maar die het net iets beter wil doen dan de rest. Door je concurrenten in de gaten te houden, blijf je scherp en kan je tijdig inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Kortom, door concurrentie blijf je jezelf ontwikkelen en leer je continu bij. Door de concurrenten te kennen, leer je je te onderscheiden van de rest

Wie moet je dan in de gaten houden?

De concurrentie in je branche kan je onderverdelen in 3 groepen:

  • de marktleiders
  • directe concurrenten
  • indirecte concurrenten

De marktleiders

Marktleiders zijn concurrenten die fungeren als referentiekader. Zij hebben het grootste marktaandeel voor de diensten en/of producten binnen jouw branche. Alhoewel ze geen directe concurrentie vormen, is het verstandig om ze goed in de gaten te houden. Je eigen prestaties en werkmethoden kan je met hen vergelijken om je eigen marktpositie te bepalen en te verbeteren.

De Japanners hebben deze werkwijze (benchmarking genaamd) in de jaren 50 perfect toegepast. Daar waar Amerika en West-Europa marktleiders waren van verschillende producten, begonnen de Japanners in de jaren 50 westerse producten te kopiëren. Zij lieten het echter niet bij kopiëren, maar pasten verbeteringen toe en gingen efficiënter te werk. Het gevolg was dat vanaf de jaren 70 de Japanners goedkopere en betere alternatieven voor de westerse producten konden aanbieden. Vanaf dat moment hadden zij dan ook de leiderspositie overgenomen.

Directe concurrenten

Directe concurrenten dien je voortdurend in de gaten te houden. Hun producten en/of diensten zijn immers gelijkwaardig aan die van jou en er is weinig nodig voor een verschuiving in de markt. De directe concurrentie biedt ook een mooie kans om je aan elkaar op te trekken, zodat kwaliteit gewaarborgd blijft. Jullie zijn immers ook ‘brothers-in-arms’ die de strijd aangaan met de marktleider. Jullie marktpositie hoeft dus niet per definitie ten koste te gaan van elkaar, maar kan evengoed worden afgesnoept van de marktleider of van indirecte concurrenten.

Indirecte concurrenten

Indirecte concurrenten bieden zwakkere alternatieven voor jouw diensten en/of producten. Ook al zijn ze nog geen directe concurrent, is het wel verstandig om ze niet te negeren. Houd ze af en toe in de gaten en voorkom dat ze je verrassen. Ook zij kunnen zich immers aan jou en de marktleider optrekken.

Het gevoel van de overwinning

Een wedstrijd spelen zonder de score bij te houden kan leuk zijn, maar is het niet veel leuker om te spelen voor de overwinning? Het euforische gevoel na een overwinning kan alleen wanneer je competitief speelt. Zonder concurrentie is er geen competitie en dus geen overwinning.

Al met al geeft concurrentie naar mijn mening een extra dimensie aan het ondernemen. Natuurlijk kan je ook wel eens verliezen, maar des te zoeter smaakt een daarop volgende overwinning. Ook van verliezen leer je een hoop en daar kan je bij de volgende ‘wedstrijd’ je tactiek op aanpassen. Zelfs de onlangs overleden Johan Cruijff heeft zijn verlies wel eens moeten nemen, maar dat maakt hem niet minder succesvol.

Bekijk het dus positief. Houd de concurrentie in de gaten, leer ervan en ga voor de overwinning!

Eigen bedrijf? Bespaar zoveel mogelijk tijd!

Geef aan wat voor ondernemer jij bent en ontdek hoe jij meer tijd kunt besparen.