Chatten met je boekhouding! Nuttig of overbodig?

InformerOnline heeft een nieuwe functie gelanceerd: Chatten met je boekhouding. Het is voor gebruikers nu mogelijk om via de berichtendiensten Facebook Messenger en Telegram te communiceren met de boekhouding. Maar is zo’n chatfunctie nou echt handig voor ondernemers of niet?

Informer ChatBot

Als je bij InformerOnline met je boekhouding wilt chatten doe je dat via de Informer ChatBot. Een ‘chatbot’ wordt in het algemeen vertaald als een geautomatiseerde gesprekspartner. Het voordeel van deze chatbot is dat hij direct te koppelen is met je account bij InformerOnline. Check onderstaande video om te ontdekken wat je precies met de Informer ChatBot kan doen.

Je kunt de Informer ChatBot onder andere vragen naar het voorlopige resultaat, de hoogte van de BTW aangifte, cashflow, openstaande in- en verkoopfacturen en je banksaldo. Een andere functie is het uploaden naar de boekhouding van facturen en bonnen. Als je een foto maakt of een foto selecteert uit je filmrol vraagt de ChatBot direct of het hier gaat om een bon of een factuur. Afhankelijk van de keuze die je vervolgens maakt staat de foto direct op de goede plaats in de boekhouding. Een andere functie is het ontvangen van interessante updates vanuit de boekhouding. Zo kun je bijvoorbeeld een berichtje krijgen op het moment dat een verkoopfactuur via iDeal betaald is. Maar de vraag blijft, heb je hier als ondernemer nu echt iets aan?

Informatie vragen uit je boekhouding

Een van de grote voordelen van online boekhouden, ten opzichte van offline boekhouden, is de flexibiliteit waarmee je te maken krijgt. Aan een internetverbinding en een browser heb je in principe genoeg om bij je cijfers te kunnen. Bij traditioneel boekhouden via offline oplossingen ben je toch een stuk beperkter wat betreft flexibiliteit. Maar als jij even snel bepaalde cijfers moet checken is het inloggen in je boekhouding misschien ook al een stukje ingewikkelder. Het hebben van een aparte smartphone applicatie is dan al een stuk handiger, maar wat nou als je die informatie gewoon uit je messenger-app kunt halen. Dat is waarschijnlijk nóg sneller, aangezien het gebruik van deze apps de laatste jaren enorm is gestegen.

Facturen en bonnen uploaden

Vakantiekiekjes en selfies, het zijn voorbeelden van foto’s die binnen messenger-apps massaal gedeeld worden. Natuurlijk is er bij het ontwikkelen van deze apps door heel veel mensen erg goed over nagedacht hoe foto’s het makkelijkst en snelst zijn te delen. Ook ondernemers kunnen nu van deze optimalisatieprocessen profiteren door met dezelfde snelheid facturen en bonnen naar de boekhouding te sturen. Het direct uploaden van bonnen en facturen heeft sowieso een belangrijk voordeel, iedere kwijtgeraakte bon of factuur kan immers zorgen voor gemiste voorbelasting.

Notificaties ontvangen

Bij de lancering kan de ChatBot een aantal verschillende notificaties naar de ondernemer sturen. Allereerst kan de ondernemer een appje krijgen op het moment dat een factuur bijvoorbeeld via e-mail is binnengekomen in de boekhouding of automatisch is verwerkt door de Informer BoekRobot™. Daarnaast wordt gecheckt van welke verkoopfacturen de betaaltermijn gaat verstrijken en laat de ChatBot dit direct aan de ondernemer weten met de aanmoediging om herinneringen of aanmaningen te sturen via Informer SnellerBetaald™. Een laatste notificatie is misschien wel de meest interessante. Zo krijgt de ondernemer een berichtje wanneer een verkoopfactuur via een online betalingsdienst betaald is. Als jouw klant bijvoorbeeld een factuur via iDeal betaald, krijg je hiervan direct een berichtje. Zo zit je dus nog korter op je cashflow.

Ideaal voor flexibele ondernemer

Als je de verschillende mogelijkheden van de Informer ChatBot op een rijtje zet kun je wel concluderen dat deze functie een meerwaarde heeft voor ondernemers. Ondernemers kunnen niet alleen sneller met hun boekhouding communiceren, al met al krijg je als ondernemer ook meer inzicht in je cijfers. Door sneller op de hoogte te zijn van updates heb je altijd de beschikking over recentere en dus kwalitatief betere informatie. Met deze betere informatie zul je uiteindelijk altijd beter in staat zijn om beslissingen te nemen.

Wil jij de chatfunctie ook uitproberen? Probeer InformerOnline dan nu, gratis, 30 dagen uit.