Cashflow: Inzicht en initiatief nemen!

De cashflow, een populaire term in de zakenwereld, maar wat houdt het precies in? Als we de term cashflow gaan vertalen in het Nederlands, komen we uit bij het woord kasstroom. Deze betekenis is eigenlijk net zo simpel als doeltreffend: de kasstromen zijn eigenlijk niets anders dan het in- en uitgaande verkeer aan geld. Als ondernemer ontvang je immers geld van je klanten of opdrachtgevers, en betaal je de inkomende facturen van je leveranciers. In deze blog gaan we kijken hoe je de cashflow goed in de gaten kan houden en waar je eventueel kunt inspringen.

Positieve cashflow, negatieve winst!

De netto kasstroom of cashflow is het verschil tussen het binnenkomende en uitgaande verkeer aan geld. Heb je in een bepaalde maand bijvoorbeeld €1.000 aan facturen ontvangen en €500 aan facturen betaald, dan is de netto kasstroom of cashflow €500. Je hebt in deze maand immers meer ontvangen dan betaald. Toch kan een positieve cashflow nog niets zeggen over de gang van zaken in het bedrijf. Ik zal twee situaties schetsen waarbij een positieve cashflow toch een ander beeld kan laten zien.

Binnen een bedrijf kunnen bijvoorbeeld ook afschrijvingen zijn, deze worden gemarkeerd als kosten, maar er gaat geen geld uit het bedrijf. Zulke kosten kunnen er dus voor zorgen dat je ondanks een positieve cashflow, wel verlies draait. Een tweede voorbeeld is de post crediteuren. Jouw crediteuren zijn alle partijen waarvan jij de facturen nog moet betalen, meestal jouw leveranciers. Als jij de afgelopen maand geen inkoopfacturen hebt betaald kun je best een positieve cashflow hebben, maar je zult de opgestapelde facturen toch een keer moeten betalen.

Ondanks een positieve cashflow kan de werkelijke situatie dus best anders zijn. Dat komt doordat een in- of verkoopfactuur  als opbrengst of kosten wordt gezien op het moment dat hij verstuurd wordt, en dat hij pas een rol gaat spelen bij de cashflow op het moment dat er betaald wordt.

Negatieve cashflow: ALARM!

Waar de kasstroom op zichzelf niet alles over een bedrijf kan zeggen, is het wel een getal om rekening mee te houden. Als je structureel een negatieve cashflow hebt, kun je serieus in de problemen komen, ook als je volgens de Winst- en Verliesrekening winst draait. Er wordt wel eens gezegd: van een negatieve winst val je niet om, van een negatieve cashflow wel! 

Als jij namelijk structureel meer geld moet betalen, dan je binnenkrijgt, is op een gegeven moment het geld op. Ook al moeten jouw klanten jouw nog bergen met geld betalen, als ze dit niet doen kun jij op een gegeven moment ook jouw inkoopfacturen niet meer betalen. En dan heb je een probleem, een liquiditeitsprobleem! Als je op een gegeven moment in gebreke blijft, kunnen deze liquiditeitsproblemen ervoor zorgen dat jouw faillissement wordt aangevraagd…

Een eenmalig negatieve cashflow is geen ramp, dit betekent niet direct dat je failliet gaat. Toch moet je als ondernemer wel goed opletten op negatieve cashflows, het kunnen namelijk bruikbare waarschuwingssignalen zijn.

Hoe krijg ik beter zicht op mijn cashflow?

Het allerbelangrijkste is dat je als ondernemer goed inzicht hebt in je cashflow. Houd goed in de gaten wat je omzet en kosten zijn en hoe het staat met de openstaande posten. Deze hebben namelijk een grote invloed op de cashflow. In InformerOnline heb je de beschikking over de functie CashFlowCheck™.

Met de CashFlowCheck™ heb je een beter inzicht in je cashflow. Het laat precies zien wat de kasstromen zijn en waar de pijnpunten zitten. Zo heb je ook een goed beeld van je cashflow in bepaalde periodes van het jaar. Als er bijvoorbeeld specifieke periodes in het jaar zijn waar de cashflow onder druk komt te staan, dan kun je daar nu van tevoren alvast rekening mee houden.

Kan ik mijn cashflow ook verbeteren?

We hebben net gezien dat openstaande posten een grote invloed kunnen hebben op de cashflow. Het is dan ook zaak om de verkoopfacturen en het debiteurenbeheer goed bij te houden. Wacht niet tot het einde van de maand met het sturen van facturen, de betaling van deze facturen zal dan immers ook langer op zich laten wachten.

Debiteurenbeheer omvat alle acties die je als ondernemer uitvoert om je facturen betaald te krijgen. Het sturen van herinneringen en aanmaningen zijn hierbij veel gebruikte acties. Bij InformerOnline heb je de beschikking over de functie SnellerBetaald™. Deze functie geeft je in één oogopslag een overzicht van de status van openstaande verkoopfacturen. Bovendien kun je heel eenvoudig met één druk op de knop een vervolgactie uitvoeren. Een trend die zichtbaar is, is dat wanneer alle stappen van de SnellerBetaald™ worden gevolgd, de verkoopfacturen ook daadwerkelijk sneller worden betaald. Dat is dan ook de reden dat bij de Informer CashFlowCheck™ ook genoemd is wat de cashflow zou zijn als de ondernemer alle stappen van het debiteurenbeheer precies had gevolgd.

Conclusie

Een belangrijk inzicht  is dat ondernemers vooral eigen initiatief moeten nemen in dit proces en niet alleen maar naar anderen moeten kijken. Natuurlijk zijn niet-betalende klanten hinderlijk voor de bedrijfsvoering, maar er zullen maar weinig ondernemers zijn die hier NIET mee te maken krijgen. Sterker nog, waarschijnlijk betaal je zelf ook wel eens een factuurtje te laat. Het allerbelangrijkste is dat je als ondernemer weet wat er in je bedrijf met het geld gebeurd en net zo belangrijk: had moeten gebeuren. Pas dan heb je zicht op je cashflow en kun je bijsturen om niet in de problemen te komen.

Wil jij ook beter inzicht in je cashflow en slim debiteurenbeheer? Neem dan snel een proefaccount op InformerOnline.