BTW aangifte 2019: Wat is er veranderd?

Nu de eerste drie maanden van 2019 zijn afgelopen is het voor de meeste ondernemers weer tijd voor de BTW aangifte. Maar zijn alle regeltjes nog wel hetzelfde als in 2018? In deze blog gaan we kijken wat er veranderd is voor de BTW aangifte in dit nieuwe jaar.

Aangiftebrief gemist?

Waar voorheen door de Belastingdienst keurig voor iedere BTW aangifte een aangiftebrief werd verstuurd, is dat in 2019 anders. Enige tijd vóórdat er aangifte kan worden gedaan over het eerste kwartaal hebben in principe alle ondernemers een aangiftebrief gekregen. Hierin staan niet alleen de gegevens voor de aangifte omzetbelasting over het eerste kwartaal, maar alle kenmerken voor het gehele boekjaar 2019. Het is dus aan te raden om deze brief goed te bewaren!

Ook als je de aangiftebrief hebt gemist of hem nog niet ontvangen hebt laat de Belastingdienst weten wat je moet doen. Via een speciale pagina geeft de Belastingdienst tips, waaronder de tip voor de BTW Alert app. Deze mobiele app produceert naast de deadlines namelijk ook de betalingskenmerken. Erg handig dus!

Eerder ICP Opgaaf indienen

Voorheen werd je door de Belastingdienst verplicht om maandelijks de Opgaaf ICP in te dienen op het moment dat je jaarlijks meer dan €100.000 aan intracommunautaire leveringen gedaan hebt. Per 1 januari 2019 is dit bedrag verlaagt naar €50.000. Dit betekent een lastenverzwaring voor veel ondernemers, omdat meer bedrijven maandelijks hun Opgaaf ICP moeten indienen bij de Belastingdienst.

Buitenlandse wijzigingen

Natuurlijk zijn er niet alleen in Nederland gewijzigde regels die met de BTW te maken hebben. Ook diverse buitenlandse overheden hebben de BTW percentages voor 2016 aangepast. Zo hebben Noorwegen en Oostenrijk het laagtarief verhoogd, heeft Italië van een verhoging van het BTW-tarief afgezien en heeft Roemenië juist een BTW-verlaging doorgevoerd. Als je als ondernemer in Nederland zaken doet met buitenlandse bedrijven doe je er dus erg verstandig aan om ook in deze landen te checken of de BTW regels zijn veranderd. Dit voorkomt eventuele problemen op de lange termijn.

Verschuiven van facturen aangepakt

De Belastingdienst gaat in 2019 strenger toezien op het verschuiven van facturen. Het verschuiven van facturen (en dus BTW) wil zeggen dat je bepaalde facturen bewust een andere datum geeft om er zo voor te zorgen dat deze facturen wel of juist niet in het huidige tijdvak vallen. Hiermee kunnen ondernemers in zekere zin de BTW aangifte beïnvloeden. De Belastingdienst kan met een verbeterd selectiesysteem het verschuiven van BTW beter detecteren en opsporen en na een signaal van het systeem eventueel een toetsing doen.

Wil je extra informatie over het strengere toezicht van de Belastingdienst in 2016, bekijk dan de onderstaande video van de Belastingdienst zelf.

Kan ik zelf nog wel mijn BTW aangifte doen?

Ja natuurlijk. Het voordeel van je BTW aangifte uitbesteden is, is dat de financieel deskundige op de hoogte hoort te zijn van alle veranderde regels. Als je zelf de BTW aangifte doet is het misschien wat lastiger. Daarom is het aan te raden om je in een nieuw jaar te laten informeren over veranderde regels OF je BTW aangifte te laten controleren door iemand anders.

Maar ook met veranderde regels is het als ondernemer prima mogelijk om zelf de BTW aangifte in te dienen. Ontdek ook hoe je de BTW aangifte direct kunt doen met InformerOnline.