Wat is BTW? 2017-03-22T09:13:37+00:00

Wat is BTW?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven over goederen en diensten in Nederland. Aan het eind van een periode moet een ondernemer BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) doen.

Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen van de werking van de BTW.

[fusion_youtube id=”PWXY1Lv59Zc” autoplay=”false” api_params=”&rel=0″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” /]

Consument betaalt de BTW

Zoals je in de video hebt kunnen zien betaalt aan het eind van de rit de eindklant alle BTW. De tussenliggende schakels functioneren als incasseringspunt voor de Belastingdienst. Ondernemers zouden het bedrag zij zij aan BTW afdrachten ontvangen dan ook niet moeten gebruiken voor eigen uitgaven, anders kunnen zij in de problemen komen met de Belastingdienst.

Bijhouden van de BTW

Een ondernemer houdt netjes alle in- en verkoopfacturen bij gedurende een periode. Aan het einde van die periode wordt een overzicht gemaakt met de totaal ontvangen BTW (op verkoopfacturen) en betaalde BTW (op inkoopfacturen). Het saldo van deze twee bedragen laat zien of je aan het eind van de periode geld aan de Belastingdienst moet betalen of geld terugkrijgt. Je stuurt dit overzicht, de BTW aangifte, steeds naar de Belastingdienst.

Webinars

Wil je een live-webinar zien of een webinar over een specifiek onderwerp, bekijk dan snel ons aanbod.

Bekijk het aanbod

Boekhouden voor Beginners

Wil je wat meer informatie over boekhouden in het algemeen? Ga dan naar onze gratis mini-cursus. Daar ontdek je dat boekhouden helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Direct kijken