Wat zijn Subsidies?

Subsidies zijn er om ondernemers te helpen zich te ontwikkelen. In principe is het financiële steun die wordt uitgekeerd door de overheid. Er zijn verschillende soorten waarvoor je als (startende) ondernemer in aanmerking kunt komen.

Deze pagina is onderdeel van StartHulp

Soorten subsidies

Er zijn ontzettend veel soorten subsidies om het leven van een ondernemer gemakkelijker te maken. Deze zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de branche waarin je werkt. Ook kunnen ze gerelateerd zijn aan je jaarlijkse omzet. Hierbij gaat het meestal om belastingvoordelen. De meest bekende subsidies voor zelfstandige ondernemers en starters zijn:

Deze subsidies hebben verschillende bedragen. Zo is de startersaftrek ieder jaar €2.123. Terwijl de zelfstandigenaftrek tot aan 2028 ieder jaar wordt verlaagd tot aan €5.000. In 2021 is de zelfstandigenaftrek €6.780. De MKB-winstvrijstelling zorgt ervoor dat er 14% van jouw belastbare winst afgaat. Hierdoor houd je dus meer geld over uiteindelijk.

In aanmerking komen

Voor veel subsidies moet je voldoen aan een aantal eisen. Dit zorgt ervoor dat het uitgeven van deze aftrekposten eerlijk verloopt. Zo moet je bijvoorbeeld aan urencriteria voldoen en kunnen bewijzen dat je echt zelfstandig en/of startend bent voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Hierbij maakt het zoals bij een aantal andere aftrekposten niet uit hoeveel je jaarlijkse omzet is. Er zijn ook subsidies die iedereen hoe dan ook ontvangt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de MKB-winstvrijstelling. Via de SubsidieSpelregels van het RVO kun je je nóg beter inlezen over de voorwaarden.

Subsidies verwerken in je administratie

Uiteraard moet je als ondernemer al je inkomsten en kosten verwerken in je administratie. Bovendien moet je je belastingen regelen. Ook de subsidies zijn hier onderdeel van. Gelukkig is dat allemaal een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Met online boekhoudprogramma InformerOnline laat je robots jouw boekhouding doen. Bovendien verstuur je de automatisch klaargezette btw aangifte binnen 2 minuten naar de Belastingdienst. Daarnaast verstuur je veilig en snel online facturen naar je klanten. Op die manier houd je als startend ondernemer ontzettend veel kostbare tijd over!

Verwerk je subsidies in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!