Wat zijn Privé-opnames of Onttrekkingen?

Privé-opnames of onttrekkingen zijn bedrijfsmiddelen die je vanuit het bedrijf naar het privé vermogen overhevelt. Het kan hier naast geld ook om goederen gaan.

Géén zakelijke kosten

Een privé-opname zien we niet als een kostenpost. Het is immers een bedrijfsmiddel dat je als privépersoon gaat gebruiken, en geen zakelijke uitgave. Als je als ondernemer van een eenmanszaak of V.O.F. geld naar je privérekening overmaakt als salaris, noem je dit een onttrekking of privé-opname. De Belastingdienst wil natuurlijk wel weten hoeveel je in een jaar naar je privé-rekening overmaakt. Daarom vragen ze bij de Inkomstenbelasting van een ondernemer meestal ook naar de onttrekkingen.

Privé-stortingen

Andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Je maakt namelijk een privé-storting als je geld overmaakt naar je zakelijke rekening. Door deze storting neemt het eigen vermogen van je bedrijf toe. Hoewel je door een privé-opname in principe geen geld verliest, neemt het eigen vermogen uiteraard wel af.

Onttrekkingen en privé-opnames in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline zorgt de BankRobot ervoor dat privé-opnames en -stortingen automatisch op de categorie 655-Privé geboekt worden. Deze zijn dan altijd netjes tegen elkaar afgestreept, waardoor je standaard een realtime saldo ziet. Wel moet je de bankrobot eerst even voordoen hoe je de opnames en stortingen geboekt wilt hebben. Daarna doet hij alles automatisch zelf. Zo bespaar je als ondernemer bakken met tijd! Op de afbeelding hieronder zie je dat de transactie met het blauwe wikkel door de bankrobot verwerkt is.

Privé opnames en onttrekkingen makkelijk verwerkt in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!