Wat zijn Onttrekkingen of Privé-opnames?

Onttrekkingen of privé-opnames zijn middelen die vanuit het bedrijf naar het privé vermogen gaan. Het kan hier naast geld ook om goederen gaan.

Géén zakelijke kosten

Een onttrekking of privé-opname zien we niet als een kostenpost. Het zijn immers middelen die je als privépersoon gebruikt en geen zakelijke uitgaven. Als je als ondernemer van een eenmanszaak of V.O.F. geld naar je privérekening overmaakt als salaris, noem je dit een onttrekking of privé-opname. De Belastingdienst wil natuurlijk wel weten hoeveel je in een jaar naar je privé-rekening overmaakt. Daarom vragen ze bij de Inkomstenbelasting van een ondernemer meestal ook naar de onttrekkingen en privé-opnames.

Andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Je maakt namelijk een prive-storting als je geld over maakt naar je zakelijke rekening. Door deze storting neemt het Eigen vermogen van je bedrijf toe. Door een onttrekking of privé-opname neemt het eigen vermogen uiteraard af.

Onttrekkingen en privé-opnames in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je standaard de categorie 655-Privé vinden. Aan deze categorie koppel je alle inkomsten en uitgaven die je vanuit je privévermogen maakt. Het programma streept dan de Privé-opnames en privéstortingen binnen deze categorie netjes tegen elkaar weg.

Vaak is dit zelfs automatisch te regelen. Zo kun je de BankRobot van InformerOnline gebruiken om overschrijvingen tussen je privérekening en je zakelijke rekening automatisch aan de categorie 655-Privé  te koppelen. Op die manier kosten deze transacties je geen extra tijd en is alles meteen netjes bijgewerkt. De bankrobot heeft de transacties met een blauw wikkel verwerkt. Zowel voor een onttrekking als voor een privéstorting kun je automatisch een BankRobot-regel aanmaken.

Onttrekkingen automatisch verwerken

Download de printversie

Deel dit artikel!