Wat zijn Debiteuren?

Debiteuren zijn partijen die van jou een factuur hebben ontvangen voor een bepaald product of een bepaalde dienst. Het gaat hier dus eigenlijk over jouw klanten.

In de praktijk bedoelen we met deze term vaak alle openstaande facturen. In sommige gevallen moeten klanten hierbij een herinnering of aanmaning krijgen. Alle acties die je als ondernemer moet nemen om openstaande facturen alsnog te laten betalen, noem je dan ook debiteurenbeheer.

Duidelijke betalingsvoorwaarden voor je debiteuren

Het is erg belangrijk om je debiteuren duidelijke betalingsvoorwaarden te geven. Betalingsvoorwaarden zorgen er voor dat er verschillende potentiële problemen worden voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Betalingsproblemen voorkom je doorgaans, omdat er duidelijke afspraken zijn.
  • Bewijsproblemen voorkom je doorgaans, omdat er duidelijke bewijzen zijn.
  • Incassoproblemen voorkom je doorgaans, omdat de zaken goed op orde zijn.
  • Financiële problemen voorkom je doorgaans, omdat de facturen netjes geïncasseerd kunnen worden.

Het is natuurlijk mogelijk dat klanten zich niet aan jouw voorwaarden houden. Probeer dan eerst om contact op te nemen en het bespreekbaar te maken. Mocht dit geen invloed hebben, kun je verdere stappen ondernemen.

Debiteuren op de balans

Zoals je misschien wel weet staan alle bezittingen aan de linkerkant (activa) van de balans. In het geval van Debiteuren hebben de klanten als het ware een schuld aan jou. In de boekhoudwereld zien we partijen die een schuld aan jou hebben als een bezitting. De debiteuren vind je dan ook terug aan de linkerkant (activa) van de balans. Op het moment dat een debiteur jou betaalt, gaat de debiteuren post op de balans omlaag. De balans blijft in evenwicht omdat een post binnen de liquide middelen dan omhoog gaat. De liquide middelen staan ook aan de linkerkant van de balans.

Leveranciers van wie jij de factuur nog moet betalen heten geen debiteuren, maar crediteuren.

Debiteuren bijhouden in InformerOnline

Met het online boekhoudprogramma van InformerOnline is het heel eenvoudig om je debiteuren bij te houden. Dit doe je doormiddel van de debiteurenkaart. Deze kun je vinden onder het kopje ‘Overzichten’. In het plaatje hieronder is de debiteurenkaart te zien.

Debiteuren Bijhouden

Download de printversie

Deel dit artikel!