Wat is UBL?

UBL staat voor Universal Business Language en is een door OASIS ontwikkelde digitale standaard voor elektronische bedrijfsvoering. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor het opstellen van facturen of bestelbonnen. Tegenwoordig zijn veel facturen die je online verstuurt standaard in dit formaat. Dit is vaak te herkennen aan een special .xml bestandje dat met de PDF mee wordt gestuurd. 

Zowel de Nederlandse als Belgische overheid gebruiken tegenwoordig UBL 2.0 als standaard XML-formaat voor e-facturatie.

Waarom UBL?

Door toepassing van UBL leest je computer de factuur digitaal in. Ook verstuurt hij hem digitaal. Hierdoor heb je 100% zekerheid dat je computer de data foutloos en zelfs automatisch in je boekhouding verwerkt.

Wat is het beleid van de Nederlandse overheid voor e-factureren?

Uitgangspunt van de overheid is dat Nederland e-factureren daadwerkelijk doorvoert. Het Ministerie van Economische Zaken stimuleert elektronisch factureren (e-factureren). Op dit moment zijn bedrijven die een factuur willen sturen naar een overheidsinstantie zelfs verplicht om dit digitaal in het juiste (UBL) formaat te doen. Reden genoeg dus om zelf ook over te stappen op e-facturatie!

UBL Facturen in je online boekhoudprogramma

Standaard UBL Factuur

Het online boekhoudprogramma InformerOnline maakt automatisch een UBL factuur aan voor verkoopfacturen. Op die manier kunnen jouw klanten met een online boekhoudprogramma jouw verkoopfacturen snel en automatisch verwerken.

Wat moet ik doen om dit soort facturen te sturen/ontvangen met Informer?

Helemaal niets! UBL is de standaard van Informer en het programma stuurt dat dus altijd met elke factuur mee. Facturen die je van leveranciers krijgt kun je naar je persoonlijke Informer e-mailadres sturen. Deze leest het programma dan automatisch in, indien de afzender een elektronische factuur mee stuurt. We noemen het daarom “onze moedertaal” .

Download de printversie

Deel dit artikel!