Wat is Te Betalen en Terug te ontvangen BTW?
Wat is Te Betalen en Terug te ontvangen BTW?2018-07-17T09:36:25+00:00

Wat zijn Te Betalen en Terug te ontvangen BTW?

Te betalen en terug te ontvangen btw zijn een onderdeel van de aangifte Omzetbelasting (btw aangifte).  Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven over goederen en diensten in Nederland. Aan het eind van een periode moet een ondernemer btw aangifte doen.

Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen van de werking van de BTW in Nederland.

Resultaat van de btw aangifte

Als ondernemer betalen jouw klanten btw op jouw verkoopfacturen en betaal je zelf btw aan je leveranciers over de inkoopfacturen. Aan het einde van de periode bereken je het totaal van deze twee groepen. Als je meer btw hebt ontvangen dan betaald, moet je geld afdragen aan de Belastingdienst en als je meer hebt betaald dan ontvangen krijg je geld terug.

Het bedrag dat jij van jouw klanten aan btw ontvangt moet je afdragen aan de Belastingdienst en heet daarom te betalen btw. Het bedrag dat jij zelf betaald over al je inkoopfacturen mag je terugvragen van de Belastingdienst en heet daarom terug te ontvangen btw.

Te betalen en terug te ontvangen btw in je online boekhoudprogramma

In een online boekhoudprogramma worden de btw bedragen van je in- en verkoopfacturen automatisch op de juiste plaats in de btw aangifte gezet. Als je netjes al je facturen verwerkt wordt op die manier alles dus vanzelf voor je berekend. Aan het einde van de periode hoef je bij de aangifte Omzetbelasting alleen nog alles te controleren en kun je alles direct naar de Belastingdienst sturen.

Hieronder zie je een afbeelding van het resultaat van de btw aangifte in de pilot voor de btw aangifte van de Belastingdienst en InformerOnline.

BTW aangifte in InformerOnline

BTW aangifte in InformerOnline