Wat is een Spookfactuur?

Spookfacturen zijn facturen die je ontvangt voor nooit geleverde goederen of diensten. Mensen die spookfacturen versturen willen je oplichten en hopen dat je in alle drukte van de administratie de betaling voldoet.

Het versturen van een Spookfactuur

Bij het versturen van een spookfactuur besteedt de oplichter vaak geen aandacht aan een werkelijke overeenkomst of een (waardeloze) levering. Dit is dus niet hetzelfde als acquisitiefraude. Ook wordt er vaak niet een bepaalde ondernemer getarget. Meestal gaat het om een willekeurige verzending naar meerdere ondernemers met kleinere bedragen. Op die manier zal de ondernemer sneller besluiten om ‘die factuur maar even snel te betalen’. Zo verdienen oplichters dus veel geld. Zodra je een spookfactuur betaalt zetten de oplichters je op een lijst. Die lijst is voor hen dan een overzicht van ondernemers die makkelijk te ‘pakken’ zijn.

Varianten van het verzenden van een Spookfactuur

Het kan voorkomen dat de oplichter een nummer toevoegt waar je naar kunt bellen ‘als je vragen hebt’. Ze laten je dan minutenlang aan een peperdure lijn wachten.

Daarnaast komt het voor dat een fraudeur zich voordoet als een bestaande of niet-bestaande instantie die contributiegeld eist. Vaak misbruiken ze hier instanties als de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst.

Als laatste is het ook mogelijk dat de oplichter de factuur verstuurt als ‘aanbieding’. Hier wordt dan een acceptgiro bijgevoegd waardoor ondernemers vaak snel betalen. Achteraf kunnen de fraudeurs dan zeggen dat het ‘slechts een aanbieding was en dat de acceptgiro erbij zat mocht er interesse zijn’.

Minder spookfacturen in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gratis gebruik maken van het  PEPPOL netwerk. PEPPOL controleert alle gegevens van het bedrijf dat de factuur verstuurt. Zo weet je zeker dat elke factuur die binnen komt via PEPPOL veilig is. Steeds meer bedrijven gebruiken het tegenwoordig, maar er zijn ook nog steeds bedrijven die geen PEPPOL gebruiken. Dit is niet per se slecht. Maar check dus altijd wel even elke factuur die je binnenkrijgt in je boekhouding voor de zekerheid. Lees ook gelijk meer over online factureren met InformerOnline.

Minder vaak spookfactuur met PEPPOL

Download de printversie

Deel dit artikel!