Wat is een Spookfactuur?

Spookfacturen zijn facturen die je ontvangt voor nooit geleverde goederen of diensten. Mensen die spookfacturen versturen willen je oplichten en hopen dat je in alle drukte van de administratie de betaling voldoet.

Het versturen van een Spookfactuur

Bij het versturen van een spookfactuur besteedt de oplichter vaak geen aandacht aan een werkelijke overeenkomst of een levering. Ook wordt er vaak niet een bepaalde ondernemer getarget. Meestal gaat het om een willekeurige verzending naar meerdere ondernemers met kleinere bedragen. Op die manier zal de ondernemer sneller besluiten om ‘die factuur maar even snel te betalen’. Zo verdienen oplichters dus veel geld. Zodra je een spookfactuur betaalt zetten de oplichters je op een lijst. Die lijst is voor hen dan een overzicht van ondernemers die makkelijk te ‘pakken’ zijn.

Varianten van het verzenden van een Spookfactuur

Er zijn verschillende manieren waarop oplichters te werk gaan. Een aantal veel gebruikte manier zijn:

  • Een nummer voor als je vragen hebt over de factuur. Vaak is dit een peperdure lijn waaraan ze je minutenlang laten wachten.
  • Zich voordoen als instanties zoals de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Doordat dit instanties met veel status zijn neigen mensen hier sneller in te trappen. Doorgaans word je dan gevraagd om bijvoorbeeld contributiegeld.
  • Ze versturen je slechts een ‘aanbieding’. Nadat jij de factuur betaald hebt doen de oplichters alsof de factuur een aanbieding was en dat de factuur erbij zat voor het geval dat je het wilde kopen.

Wees dus altijd alert als je een onbekende factuur ontvangt!

Minder spookfacturen in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gratis gebruik maken van het PEPPOL netwerk. Hierdoor zul je nooit te maken krijgen met spookfacturen. PEPPOL controleert namelijk alle gegevens van het bedrijf dat de factuur verstuurt. Zo weet je zeker dat elke factuur die binnen komt via een speciaal beveiligd netwerk is verstuurd. Steeds meer bedrijven gebruiken het tegenwoordig, maar er zijn ook nog steeds bedrijven die geen PEPPOL gebruiken. Dit is niet per se slecht. Maar check dus altijd wel even elke factuur die je binnenkrijgt in je boekhouding voor de zekerheid.

Lees ook gelijk meer over online factureren met InformerOnline.

Spookfacturen voorkomen door je voor PEPPOL te registreren
Download de printversie

Deel dit artikel!