Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen binnen de EU. Dit geldt met name voor het online betalingsverkeer.

SEPA versnelt betalingen!

Invoering van SEPA

De Europese Unie voerde in samenwerking met Europese banken SEPA in op 1 februari 2014. De bedoeling van SEPA is eigenlijk om ervoor te zorgen dat het betalingsverkeer tussen Europese landen soepeler verloopt. Dankzij de ontwikkeling van onder andere IBAN is dat mogelijk. Hierdoor is het dus makkelijker voor bedrijven om bijvoorbeeld salaris uit te betalen aan buitenlandse medewerkers of geld te incasseren van buitenlandse klanten.

Wanneer is SEPA van toepassing?

SEPA is in principe van toepassing voor iedereen die een transactie met een van de SEPA-landen doet. Zolang je beschikt over een IBAN nummer gaat het allemaal automatisch. De volgende landen beschikken over SEPA:

Belgiē Griekenland Luxemburg Roemenië
Bulgarije Hongarije Malta Slovenië
Cyprus Ierland Monaco Slowakije
Denemarken IJsland Nederland Spanje
Duitsland Italië Noorwegen Tsjechië
Estland Letland Oostenrijk Verenigd Koninkrijk
Finland Liechtenstein Polen Zweden
Frankrijk Litouwen Portugal Zwitserland

Jij kunt dus met al deze landen op een gemakkelijke en snelle manier je betalingen regelen.

Voordelen van SEPA

De invoering van SEPA heeft geleid tot een aantal gunstige veranderingen. Ten eerste is het doen van betalingen tussen de bovengenoemde landen vele malen sneller en eenvoudiger geworden. Dit is iets wat voor iedereen handig is. Maar voor bedrijven heeft dit ook een heleboel nieuwe mogelijkheden opgeleverd. Zo kunnen (internationale) bedrijven hun betaalrekeningen bijvoorbeeld centraliseren. Daardoor kun je veel efficiënter werken. Tenslotte stimuleert SEPA internationale handel. Hoe makkelijker het is om deals te sluiten met buitenlandse bedrijven, hoe meer het zal gebeuren.

InformerOnline is SEPA-proof!

Met online boekhoudprogramma InformerOnline hoef jij je geen zorgen te maken over SEPA. Je kunt jouw IBAN nummer namelijk gewoon invoeren in het programma en de betalingen worden eenvoudig geregeld. Die betalingen worden zelfs automatisch verwerkt door robots. Boekhouden wordt bijna leuk met InformerOnline!

InformerOnline maakt boekhouden easy!

Download de printversie

Deel dit artikel!