Wat is een Saldibalans?

Een Saldibalans is een tussentijdse balans waarop we van elke grootboekrekening het saldo vermelden. Deze balans is onderdeel van de kolommenbalans.

De Saldibalans opstellen

Voordat er een saldibalans kan worden opgesteld wordt er een proefbalans opgemaakt. Aan de hand van de proefbalans wordt de saldibalans opgesteld. Het overzicht van de balans bestaat uit twee kolommen. Als een saldo op de debetzijde staat in het grootboek, komt hij ook aan die kant op de saldibalans. Dit geldt ook voor een saldo die op de creditzijde staat in het grootboek, deze komt op zijn beurt weer aan die kant op de balans. Op de saldibalans moeten de debetzijde en de creditzijde ook altijd gelijk zijn.

Saldibalans in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je de mogelijkheid om via het kopje ‘Overzichten’ de saldibalans te bekijken. Zoals te zien is op de onderstaande afbeelding zie je op de balans alle saldo’s staan van de grootboekrekeningen. Ook kun je op de balans je beginsaldo terugvinden dat is ingevoerd op de beginbalans. Alle factuurregels of boekingsregels die je op een bepaalde grootboekrekening boekt zullen er in het geheel voor zorgen dat de balans wordt ingevuld. Zo heb je een concreet overzicht van alles wat zich afspeelt in de boekhouding.

Saldibalans in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!