Wat is Omloopsnelheid?

Er zijn verschillende aspecten binnen de boekhouding die een bepaalde omloopsnelheid hebben. Onder andere die van debiteuren en crediteuren. Maar ook van de voorraden natuurlijk.

Omloopsnelheid bij debiteuren en crediteuren

De omloopsnelheid van debiteuren en crediteuren heeft impact op de liquide middelen van een onderneming. Als een debiteur jou snel het factuurbedrag betaalt dan heb jij sneller liquide middelen beschikbaar en andersom. Bij crediteuren geldt: als je snel betaalt zit je krapper qua liquide middelen. De berekeningen zijn als volgt:

Omloopsnelheid debiteuren = Debiteuren / Omzet * 365 dagen.
Omloopsnelheid crediteuren = Crediteuren / Kostprijs van de omzet * 365 dagen.

In beide gevallen bereken je eigenlijk hoeveel dagen de debiteuren of crediteuren openstaan. Bij debiteuren geldt hoe korter ze open staan hoe meer geld je beschikbaar hebt. En voor de crediteuren geldt hoe langer ze open staan hoe meer geld je beschikbaar hebt.

Voorraden

Ook voor de voorraden kun je de omloopsnelheid berekenen. Hoe hoger die is hoe sneller jij je voorraad verkoopt. Dat is natuurlijk ook een positieve invloed op de liquide middelen en verlaagt de opslagkosten en risico’s op veroudering. De berekening is als volgt:

Omloopsnelheid voorraden = Voorraad / Kostprijs van omzet *365 dagen.

Hiermee bereken je dus eigenlijk het aantal dagen dat jouw producten gemiddeld op voorraad liggen. Bovendien kun je ervoor kiezen om de omloop per product uit te rekenen. In dat geval verander je simpelweg het bedrag van de gehele voorraad en omzet naar de bedragen gerelateerd aan een specifiek product.

Omloopsnelheden verbeteren

Er zijn verschillende manieren om je omloopsnelheid van de verschillende aspecten te verbeteren. In het geval van debiteuren moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je duidelijke betalingscondities hebt. Bovendien is het handig om de betaaldatum niet te lang te rekken. Voor crediteuren geldt dit weer andersom. Door namelijk een betaling zo lang mogelijk uit te stellen zorg je ervoor dat je dit geld langer in kas houdt. Probeer je natuurlijk wel te houden aan de voorwaarden die jouw crediteur stelt. Anders komt het de relatie met dit bedrijf niet ten goede. Je kunt de omloopsnelheid van voorraden verbeteren door de markt goed te kennen. Door onderzoek te doen kun jij te weten komen wat de ideale voorraden zijn.

Omloopsnelheid in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline worden jouw debiteuren en crediteuren automatisch bijgewerkt. Dat geldt ook voor de voorraden natuurlijk. Hiervoor hoef jij zelf alleen maar online facturen te uploaden. Vervolgens werkt het programma alles bij. Bovendien kun je via het slimme debiteurenbeheer van Informer overzicht houden over je debiteuren. Doordat je alle cijfers zo hebt gevonden in bijvoorbeeld de balans kun je snel handmatig je omloopsnelheden uitrekenen.

Omloopsnelheid bedragen aflezen uit de balans in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!