Wat is het Kasstelsel?

Het kasstelsel is een manier van het inrichten van je administratie. In dit geval verwerk je kosten en inkomsten op de datum dat de factuur wordt betaald. En dus niet op de datum dat de factuur gemaakt is zoals bij het factuurstelsel. Maar let op! Je mag niet altijd het kasstelsel gebruiken als bedrijf. De meeste bedrijven in Nederland gebruiken dan ook het factuurstelsel.

Wanneer mag het?

Er is slechts een beperkte groep ondernemers die het kasstelsel mag gebruiken. Sterker nog dit is verplicht. Dat zijn in principe alle ondernemers die 90% van hun goederen of diensten aan particulieren leveren. Denk hierbij dus aan winkeliers, kappers, marktkooplieden of bars. Op het moment dat jij 80% verkoopt aan particulieren mag je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst om ook het kasstelsel te gebruiken.

Werking van het Kasstelsel

Bij gebruik van het kasstelsel verwerk je de factuur op de betaaldatum en niet op de factuurdatum. Stel dat je een product verkoopt aan een klant. De factuur hiervan heb jij gemaakt op 31/12/2019. De klant ontvangt de factuur maar betaalt pas een week later op 07/01/2020. Dan moet je de inkomsten op deze factuur inboeken in het jaar 2020. Zo komt het dus voor dat jij een factuur maakt en stuurt in het ene jaar maar de betaling verwerkt in het andere jaar. De btw die komt kijken in dit geval, behoort dus ook tot het eerste kwartaal van 2020. Let dus goed op dat je de betaaldatum en de factuurdatum niet door elkaar haalt.

Kasstelsel in je online boekhoudprogramma?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline maken we standaard gebruik van het factuurstelsel. Alle facturen die je verwerkt, verwerkt het systeem direct aan de hand van de factuurdatum in de juiste periode. Maar is het voor jouw bedrijf nodig om het kasstelsel te gebruiken? Dan kun je de boekingen simpelweg via het bankboek en het kasboek verwerken!

Kasstelsel in InformerOnline_

Download de printversie

Deel dit artikel!