Wat is Intrinsieke Waarde?

De intrinsieke waarde van een bedrijf komt eigenlijk neer op het eigen vermogen. Om het te berekenen haal je eigenlijk simpelweg de passiva van de activa af.

De berekening

Je kunt de de activa en de passiva op de balans vinden. De balans is een overzicht van al je bezittingen (activa) en al je schulden (passiva). De balans is altijd in evenwicht. Of te wel activa en de passiva zijn altijd even hoog. Dit komt door het eigen vermogen. Op het moment dat de de passiva lager zijn dan de activa vul je die aan met eigen vermogen. Daardoor is er altijd balans op de balans!

Voorbeeld berekening

Stel dat op een balans de activa €250.000 waard zijn. Deze bestaan in dit geval uit het inventaris en de waarde van het pand. De passiva zijn €128.000 waard en bestaan uit leningen en crediteuren. Let wel op dat je altijd de actuele waarde van de bezittingen en schulden gebruikt. Zo weet jij precies hoe je bedrijf er op dit moment aan toe is. Om dan te weten te komen wat de intrinsieke waarde van je bedrijf haal je dus de passiva van de activa af. In dit geval is dat als volgt:

€250.000 – €128.000 = €122.000

Zowel de intrinsieke waarde als het eigen vermogen zijn dus €122.000 waard.

Voordeel van de Intrinsieke Waarde

Het voordeel van het weten van de intrinsieke waarde is dat je precies weet hoe jouw bedrijf er aan toe is. Sta jij zwaar in de plus? Dan weet je dat je goed bezig bent. Maar is het een negatief bedrag? Zorg dan dat je wat dingen verandert! Je zou er dan bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je je kosten omlaag brengt. Bovendien kun je ervoor proberen te zorgen dat je crediteuren je betalen. Eigenlijk krijg je dus inzicht in wat je beter wel en niet kunt doen met je geld.

Intrinsieke Waarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk zelf de intrinsieke waarde berekenen. Onder de ‘Overzichten’ kun je de balans bekijken. Deze wordt automatisch bijgewerkt als jij je omzet en kosten netjes verwerkt in het programma. Ook de activa en passiva kun je dus altijd bekijken en zelf van elkaar aftrekken.  Op die manier kun je dus gemakkelijk inzicht krijgen in je financiën.

Intrinsieke waarde berekenen in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!