Wat is een Incourante Voorraad?

Een incourante voorraad is de naam voor producten die niet meer verkocht kunnen worden door een onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten die over de datum zijn of kapot zijn.

Een incourante voorraad voorkomen

Als ondernemer wil je natuurlijk geen potentiële omzet verliezen. De hoogte van je omzet is immers de grootste invloed op hoeveel geld jij verdient als bedrijf. Vandaar dat het voorraadbeheer een belangrijke taak is. Via het voorraadbeheer probeer je ervoor te zorgen dat je geen incourante voorraad krijgt. Zo kun je op basis van bijvoorbeeld verkooppatronen of houdbaarheidsdata producten effectief inkopen en verkopen. Supermarkten verkopen hun producten bijvoorbeeld op de FIFO-manier. Dat betekent dat je de producten die het eerst binnenkomen ook het eerst moet verkopen. Hiermee voorkom je namelijk dat ze over de datum gaan voor de verkoop. Er zijn verschillende voorraadbeheer-software om je te helpen bij het indelen van je voorraad.

Incourante voorraad afboeken

Het voorkomen van incourante producten is uiteraard niet altijd volledig te voorkomen. Als verkoper van producten zul je het absoluut wel eens meemaken dat een van je producten niet meer te verkopen is. Natuurlijk moet je ook een incourante voorraad verwerken in de boekhouding. Dit doe je door de boekwaarde van het defecte product van de totale waarde van de voorraad af te boeken als zogenaamde “Afwaardering”. Hierdoor wordt jouw voorraad minder waard op de balans. Wel mag je de btw over het incourante product terugvragen aan de Belastingdienst.

Snel afboeken in een online boekhoudprogramma

In een online boekhoudprogramma zoals InformerOnline is het afboeken van een incourante voorraad nóg eenvoudiger dan normaal. Dit kun je namelijk doen door een handmatige boeking in te voeren. Hierdoor zal het programma automatisch de voorraad laten afnemen op de balans en is alles weer in evenwicht!

Incourante voorraad afboeken in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!