Wat is het Handelsregister?

Het handelsregister is een archief van de Kamer van Koophandel waarin alle bedrijven van Nederland staan opgeslagen. Hierin kun je als ondernemer de gegevens van andere ondernemingen checken. Op die manier weet je namelijk met wie je zakendoet, en kun je wat extra inzichten winnen.

Welke gegevens zijn onderdeel van het handelsregister?

Als jij je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een KVK nummer en registreer je je gegevens in het register. De meeste van deze gegevens zijn openbaar. Daarmee kunnen organisaties elkaar namelijk natrekken. Zo kun je bijvoorbeeld zien of een bedrijf überhaupt echt bestaat, wie het beheert en waar het gevestigd is. Ook vind je er informatie van uitgeschreven bedrijven zodat men eventuele schulden of aansprakelijkheid kan checken. Bovendien staat er data in die alleen bevoegden kunnen zien en niet zomaar openbaar toegankelijk is. Gegevens die wel toegankelijk zijn voor iedereen zijn onder andere:

Hierdoor trek je in het handelsregister dus eenvoudig na of bedrijven betrouwbaar zijn!

Hoe kun je gegevens opvragen?

Via de website van de Kamer van Koophandel kun je eenvoudig uitgebreid zoeken binnen het register. Dit is in principe volledig gratis, hoewel het ook mogelijk is om tegen kosten meer informatie op te vragen via het handelsregister. Denk hierbij aan jaarrekeningen en andere overzichten en uittreksels. Hiervoor moet je dus wel een bepaald tarief betalen. Die tarieven kun je hier vinden.

Als gebruiker van de KVK app kun je gratis 30 inzagen doen.

Koppeling tussen het handelsregister en je boekhouding

Het online boekhoudprogramma InformerOnline is er een automatische koppeling met het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat zorgt ervoor dat jij in één keer alle informatie van klanten of relaties kunt importeren, zodat je zelf dus niets hoeft uit te zoeken. Hiermee bespaar je kostbare tijd en het is natuurlijk ontzettend eenvoudig!

Handelsregister is automatisch gekoppeld aan InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!