Wat is een Factuurnummer?

Een factuurnummer is een uniek en opvolgend nummer op een factuur. Het doel van het factuurnummer is dat de Belastingdienst, maar ook jijzelf als ondernemer, een bepaalde factuur snel en eenvoudig kunt vinden. Een uniek factuurnummer is een van de factuureisen van de Belastingdienst.

Waarom gebruik je een nummer op je factuur?

Om facturen snel terug te kunnen vinden is het handig om een uniek kenmerk mee te geven. Dit unieke kenmerk op facturen is het factuurnummer. Alle facturen van je administratie hebben een eigen volgnummer zodat ieder document snel gevonden kan worden. Het is dan ook verboden om twee facturen met hetzelfde nummer te hebben. Ook als je een factuur maakt voor klant A en deze later verwijdert, mag je volgens de regels niet hetzelfde nummer gebruiken voor een factuur aan klant B.

Je kiest de indeling van het factuurnummer aan het begin van je administratie en wijkt hier in principe niet meer van af. Dit omdat het nummer opeenvolgend moet zijn. Wel is het toegestaan om aan het begin van een boekjaar 2018 bijvoorbeeld te veranderen in 2019. Er moet in ieder geval een heldere en goed te begrijpen structuur in het volgnummer zitten.

Het Factuurnummer in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline zal er bij het maken van een nieuwe factuur nog niet direct een nummer verschijnen. De factuur zal in eerste instantie een conceptfactuur zijn zodat er nog eventuele wijzigingen kunnen worden gemaakt. Op het moment dat de factuur daadwerkelijk wordt verzonden zal er een factuurnummer worden gegenereerd. Bij het invoeren van een inkoopfactuur kun je het nummer van de factuur zelf invoeren, omdat je die overneemt van de factuur die je upload.

Factuur bewerken

Download de printversie

Deel dit artikel!