Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is een manier van het financieren van je bedrijf. Eigenlijk vraag je aan een grote ‘crowd’ of groot publiek of ze jouw bedrijf geld willen schenken. Dit kan in verschillende vormen. Welke dat zijn en hoe het werkt lees je hier!

Crowdfunding is onderdeel van StartHulp

Hoe werkt crowdfunding?

Wil jij via crowdfunding geld gaan binnenhalen? Dan moet je een aantal stappen voltooien die ervoor zorgen dat jij de meeste kans op succes hebt. Ten eerste moet je een platform kiezen voor jouw financiering. Er zijn meerdere online platforms waarop je jouw project kunt opzetten. Een voorbeeld hiervan is doneeractie.nl. Op het moment dat je een platform hebt gekozen moet je ervoor zorgen dat je met een sterk plan en goede campagne jouw potentiële investeerders overtuigt. Dit kun je allemaal beschrijven in een ondernemingsplan. Natuurlijk is het handig om in eerste instantie jouw eigen netwerk te gebruiken om de campagne te promoten. Deel de crowdfunding actie bijvoorbeeld op LinkedIn.

Je kunt het publiek ook overtuigen door ze iets terug te geven voor hun investering. Mensen gaan je immers niet altijd zomaar geld geven. Hoewel het dus wel mogelijk is om via donaties het geld te ontvangen. Maar om meer investeerders te winnen kun je ze bijvoorbeeld aandelen bieden of een beloning in de vorm van een cadeau. Ook kun je de investeringen omzetten in leningen. Op die manier krijgen investeerders hun geld dus terug met rente. Bovendien is het belangrijk om transparant te zijn over de ontwikkelingen van je bedrijf. Zo weet jouw crowd precies hoe het eraan toegaat met hun geld.

Wat zijn de voordelen?

Aan het gebruik van crowdfunding kleeft een aantal voordelen. Dat zijn de volgende:

  • Het is makkelijker dan financieringen via een bank krijgen;
  • Indirect is het meteen een marketingcampagne voor je bedrijf;
  • Je creëert een trouwe groep van vaste klanten en ambassadeurs;
  • Investeerders kunnen makkelijk en voor weinig geld instappen;
  • Het starten van een crowdfunding actie is relatief makkelijk en snel.

Een ‘nadeel’ is dat je maximaal 5 miljoen euro mag ophalen met crowdfunding. Het is dus niet ongelimiteerd. Maar het zou erg knap zijn als je hiermee meer dan 5 miljoen ophaalt… Daarnaast moet je natuurlijk wel zorgen dat je je afspraken over bijvoorbeeld leningen na kunt komen.

Financiën verwerken in de boekhouding

Het geld dat jij ontvangt van crowdfunding ga je natuurlijk gebruiken om zaken mee te doen. Zo ga je bijvoorbeeld producten inkopen en verkopen. Of misschien investeer jij het geld wel in een gebouw. Hoe dan ook wil de Belastingdienst dat je dit netjes verwerkt in de boekhouding. In het online boekhoudprogramma InformerOnline gaat dat heel eenvoudig. Hierin hoef je alleen maar je online facturen te verwerken en de slimme robots verwerken het meteen in je administratie. Zo blijft jou een hoop moeite bespaard en kun jij je focussen op het groeien van je onderneming.

Crowdfunding verwerken in je boekhouding

Download de printversie

Deel dit artikel!