Wat is het Btw-nummer?

Het btw-nummer is een uniek nummer dat bedrijven na het registreren bij de Kamer van Koophandel  krijgen. Voorheen was het nodig om het btw-nummer apart aan te vragen. Tegenwoordig ontvang je het btw-nummer direct van de Belastingdienst na je registratie bij de KvK.

Het btw-nummer wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd. Je kunt het nummer terugvinden op alle correspondentie met de Belastingdienst.

Zo is het btw-nummer opgebouwd

De opbouw van het btw-nummer is tegenwoordig in een internationaal formaat en bestaat uit drie delen. Deze onderdelen zien er als volgt uit:

  1. Het eerste deel van het btw-nummer is de landcode. Iedere lidstaat van de  Europese Unie heeft zijn eigen landcode en voor Nederland wordt de landcode ‘NL’ gebruikt.
  2. Als tweede deel van het btw-nummer gebruikt men het RSIN/fiscaal nummer of het burgerservicenummer. Of je hier je RSIN of je BSN nummer moet gebruiken hangt onder andere af van de rechtsvorm. Zo gebruik je als eenmanszaak (of ZZP’er) vaak een BSN en als BV of NV een RSIN.
  3. Het derde en laatste deel van het btw-nummer wordt gevormd door een speciale toevoeging van de Belastingdienst. Deze toevoeging bestaat uit drie karakters: een B + twee cijfers van 01 tot 99. Vaak kun je aan de laatste twee cijfers zien of het om en eerste, tweede of later bedrijf gaat (B01, B02 of B+).

In principe bestaat een btw-nummer uit 14 tekens (NL001234567B01).  Het is mogelijk dat je in het tweede deel minder dan 9 nummers hebt. In dat geval vul je de cijfercode aan met nullen.

Commotie om BSN nummer

Zoals hierboven staat beschreven gebruikt men het BSN nummer normaal gesproken als tweede onderdeel van het btw nummer. Maar vanwege het risico op identiteitsfraude bij het blootstellen van het BSN nummer besloot de Belastingdienst hier verandering in te brengen. Je moet dit nummer immers altijd vermelden op een factuur. Vandaar dat elke ondernemer sinds 11 oktober 2019 een tweede btw nummer zonder BSN heeft. Zo hoef je dus niet meer je BSN te vermelden op iedere factuur en verhoog je jouw privacy.

Niet alle bedrijven krijgen een btw-nummer

Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel schat de Belastingdienst in of jouw onderneming wel of niet btw-plichtig is. Sommige bedrijven hoeven bijvoorbeeld helemaal geen rekening te houden met btw. Zij gebruiken gewoon alle totaalprijzen van facturen en hoeven ook geen btw-aangifte te doen.

Dit is het geval bij veel stichtingen die geen winstoogmerk hebben. Verreweg de meeste bedrijven en ZZP’ers krijgen wel een btw-nummer van de Belastingdienst.

Btw-nummer controleren

Wil jij het btw-nummer van een bedrijf of ondernemer in Nederland of ander EU-land controleren? Dan kan dat via een speciale website van de Europese Commissie. Op de website VIES (VAT Information Exchange System) kun je checken of het btw-nummer dat je wilt nakijken klopt of niet.

Check een btw nummer bij het VIES

Btw in InformerOnline

In de online boekhoudsoftware van InformerOnline kun je de btw-aangifte direct naar de Belastingdienst sturen.  Daarnaast is InformerOnline in samenwerking met de Belastingdienst een pilot met ZZP’ers gestart om het proces van de btw-aangifte te verbeteren. Zo kun je met de nieuwe btw-aangifte onder andere direct een betaling met iDEAL doen. Bovendien zorgt InformerOnline er altijd voor dat jouw btw-nummer op je facturen staat.

Vermeld je btw-nummer altijd op je btw-aangifte!
Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • Hoe nuttig vond je deze informatie?
    Rating: 4.50/5. From 2 votes.
    Please wait...