Wat is het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer?

Het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer zijn twee unieke nummers, afgeleid van het oorspronkelijke btw-nummer. Deze gebruik je op verschillende manieren.

Het oorspronkelijke btw-nummer

Voorheen kreeg je als ondernemer altijd 1 btw-nummer. Dit was opgebouwd uit een landcode, je BSN-nummer en een speciale toevoeging van de Belastingdienst. Voor alle correspondentie met bijvoorbeeld klanten en de Belastingdienst gebruikte je dit als ondernemer. Maar dat betekende dus ook dat iedereen zo jouw BSN-nummer kon ontdekken.

Vandaar dat besloten is wegens privacy redenen het btw-nummer op te splitsen in het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer.

Gebruik en opbouw van het btw-identificatienummer (btw-id)

Het btw-identificatienummer gebruik je verplicht voor openbare communicatie of communicatie met klanten. Of te wel, op je website, facturen en bijvoorbeeld in e-mails. In de opbouw van deze afsplitsing is dan ook niet langer een BSN terug te vinden. Zo is het opgebouwd:

  1. Een landcode volgens de Europese Unie, dus voor ons “NL”;
  2. 9 willekeurige getallen, bijvoorbeeld “123456789”;
  3. De letter “B”;
  4. Een 2-cijferig controlegetal, bijvoorbeeld “11”.

Jouw btw-identificatienummer zou dus NL123456789B11 kunnen zijn.

Gebruik en opbouw van het omzetbelastingnummer (ob-nummer)

Eigenlijk is dit te vergelijken met je oorspronkelijke btw-nummer. Dit nummer vermeld je namelijk in alle correspondentie met de Belastingdienst. Denk aan de btw-aangifte, een brief, of bellen met de Belastingtelefoon. Het omzetbelastingnummer is opgebouwd op de volgende manier:

  1. Je BSN-nummer, dat bestaat uit 9 cijfers;
  2. De letter “B”;
  3. En opnieuw een 2-cijferig controlegetal.

Zo zou jouw omzetbelastingnummer dus 112233445B01 kunnen zijn.

Niet alle bedrijven krijgen nummers

Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel schat de Belastingdienst in of jouw onderneming wel of niet btw-plichtig is. Sommige bedrijven hoeven bijvoorbeeld helemaal geen rekening te houden met btw. Zij gebruiken gewoon alle totaalprijzen van facturen en hoeven ook geen btw-aangifte te doen.

Dit is het geval bij veel stichtingen die geen winstoogmerk hebben. Verreweg de meeste bedrijven en ZZP’ers krijgen wel een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst.

Btw-identificatienummer controleren

Wil jij het btw-identificatienummer van een bedrijf of ondernemer in Nederland of ander EU-land controleren? Dan kan dat via een speciale website van de Europese Commissie. Op de website VIES (VAT Information Exchange System) kun je checken of het btw-nummer dat je wilt nakijken klopt of niet.

Check een btw-nummer bij het VIES

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer in de boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je in de administratie-instellingen beide nummers invoeren. Vervolgens worden deze netjes op de juiste plaatsen gebruikt. Zo zal jij op iedere online factuur die je verstuurt automatisch je btw-identificatienummer hebben staan. Bovendien kun je de btw-aangifte inclusief omzetbelastingnummer binnen 2 minuten versturen naar de Belastingdienst. En de betaling? Die gaat via iDEAL!

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer zijn het nieuwe btw-nummer
Download de printversie

Deel dit artikel!