Wat is een BIC nummer?

Het BIC nummer is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij grensoverschrijdend betalingsverkeer om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. Vroeger werd het ook wel de SWIFT code genoemd.

Hoe ziet het BIC nummer eruit?

Op welke manier stelt men een BIC nummer op? Aangezien het gaat om het identificeren van een bank begin je met de bankcode. Voor ING is dit bijvoorbeeld INGB. Vervolgens krijg je een landcode van twee letters. In ons geval is dit natuurlijk NL. Hierna volgt een plaatscode. Als laatste komt er soms een filiaalnummer bij. Alleen wordt deze vaak niet gebruikt door Nederlandse banken. Het BIC nummer van ING is bijvoorbeeld INGBNL2A.

Wanneer gebruik ik het?

Het BIC nummer gebruikt men bij het doen van internationale transacties. In tegenstelling tot het IBAN nummer is dit nummer bedoelt om de bank te identificeren. En dus niet om een individuele bankrekening aan te duiden. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie heeft het bedacht om deze transacties soepeler te laten verlopen.

Wat nou als je de verkeerde gebruikt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet de juiste BIC invoert. Dit zou vervelend kunnen zijn voor je administratie en voor je bankrekening. Het geld wat je wilt overmaken zou namelijk op de foute rekening terecht kunnen komen. Daarnaast zou de betaling afgewezen kunnen worden. Als dit gebeurt brengt men vaak administratieve kosten voor jou in rekening. Let dus goed op en controleer altijd of je het juiste nummer gebruikt!

BIC nummer in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk overboekingen doen. Ook naar het buitenland. InformerOnline herkent dan zelf het BIC nummer van je bank. Hiervoor hoef je zelf dus niets te doen. In de onderstaande afbeelding zie je hoe het er uitziet als je een internationale betaling hebt gedaan. Deze is verwerkt door de BankRobot.

BIC Nummer automatisch herkend

Download de printversie

Deel dit artikel!