Wat is het Bankboek?

In het bankboek vind je alle uitgaven en inkomsten vanuit je zakelijke rekening terug in de boekhouding. Het lijkt eigenlijk een beetje op het kasboek. Het verschil is dat je daarin contante uitgaven kunt zien, en hierin juist banktransacties.

Inkomsten en uitgaven uit het bankboek

Tijdens het boeken van je bankbetalingen moet je er op letten dat je ze boekt op de juiste kostencategorieën. Dat is een makkelijker woord voor “Grootboekrekeningen”, of te wel, rekeningen waaronder jij bepaalde kosten en omzet hangt. Hiermee zorg je ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van waar je geld aan uitgeeft, en dat de juiste kosten op de juiste plek geboekt worden. Zo heb je bijvoorbeeld categorieën speciaal voor op de balans, of voor op de winst- en verliesrekening.

Categorieën

Er zijn verschillende categorieën die belangrijk zijn in het bankboek, en er altijd moeten zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de kruisposten. Hierop zet je de ontvangsten en betalingen die je van je ene naar je andere zakelijke rekening hebt gedaan. Bovendien moet je ook transacties gerelateerd aan belastingen en leningen onderscheiden. Tenslotte kun je dus zelf de andere categorieën bepalen. Denk daarbij aan boodschappen, energiekosten, of reiskosten.

Zo heb je in het bankboek dus een fijn en duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven via je zakelijke bankrekening. Bovendien is het volgens de regels van de Belastingdienst verplicht om een rekeningschema te gebruiken.

Bankboek automatisch bijgewerkt in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline hoef je bijna niks te doen om je bankboek bij te houden. Je kunt namelijk iedere bank koppelen aan het programma, zodat dit allemaal automatisch gaat. De transacties worden vervolgens door een robot ingeboekt op de juiste plek, en gematcht aan de bijbehorende factuur. Zelf kun je gemakkelijk categorieën maken waaraan je de betalingen ook kunt koppelen.

Innovatieve ondernemers boekhouden smart met Informer! Test 30 dagen gratis.

Bankboek bijhouden vanuit InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!