Wat is de Balans?

De Balans is eigenlijk niets anders dan een overzicht van alle bezittingen en schulden op een bepaald moment. Deze momentopname geeft je een duidelijk beeld over hoe het bedrijf er financieel voor staat. De balans bestaat uit twee delen.

De twee zijdes van de Balans

De linkerkant van de balans heet ook wel de debetzijde. Op de debetzijde zijn alle activa te vinden, ook wel de bezittingen genoemd. De rechterkant van de balans noem je de creditzijde. Aan deze kant van de balans kun je het eigen vermogen, ook wel het bedrag dat is geïnvesteerd door de eigenaars zelf, vinden. Daarnaast is het vreemd vermogen, of de schulden van het bedrijf, aan deze kant te vinden. Deze twee posten op de balans noem je samen de passiva.

Balans is in evenwicht

De balans laat eigenlijk zien op welke manier de bezittingen (de linkerkant) worden gefinancierd (de rechterkant). Daarmee is direct een belangrijk kenmerk van de balans aangesneden. De twee zijdes van de balans moeten namelijk altijd aan elkaar gelijk zijn, vandaar de naam!

De Balans in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je snel en eenvoudig je balans te zien krijgen. Zodra je jouw inkomens, uitgaven en verscheidene andere posten in het programma invult, maakt het programma automatisch een balans voor je aan. De balans kun je vinden onder het kopje ‘Overzichten’.

De balans

De balans

Download de printversie

Deel dit artikel!