Wat is een Auditfile?

Een auditfile is een computerbestand waarin de meest gebruikte gegevens van je boekhouding staan. Deze bevat alle details en een overzicht van de gegevens uit je administratie. De Belastingdienst zal hierom vragen als ze de gegevens van je boekhouding willen inzien.

De werking van een Auditfile

De auditfile is een technische bestand, als ondernemer heb je hier zelf niet veel aan omdat je een bepaalde rapportagesoftware moet hebben om het te lezen. Vaak wordt dit bestand gebruikt om door te sturen naar de accountant voor de jaarlijkse controle.

Een auditfile heeft meerdere voordelen:

  • Eenvoudig je administratie uitwisselen met je boekhouder of accountant
  • Je kunt hiermee makkelijk je gegevens overdragen aan de Belastingdienst

Soorten Auditfiles

Elk land heeft zijn eigen auditfileformaat ontwikkeld. Hierdoor kun je dus niet overal in de wereld elke auditfile gebruiken. .XAF is het formaat dat wij gebruiken in Nederland. De Belastingdienst, accountants en curatoren accepteren dit formaat altijd. Ook is er een ouder formaat genaamd .ADF. Ontwikkelaars zijn op dit moment ook bezig met internationale formaten. Een voorbeeld hiervan is de SAF-T. Een internationaal geaccepteerde auditfile zou administratie uitwisselen met bijvoorbeeld Belgische partners een stuk gemakkelijker maken.

Auditfile in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je een auditfile downloaden. Deze wordt als een .XAF bestand gedownload en voldoet dus aan de laatste eisen van de Belastingdienst. Dit bestand kun je dan vervolgens zelf doorsturen naar de accountant die hier de geschikte software voor heeft of natuurlijk voor jezelf bewaren.

Auditfile InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!