Wat is afschrijven?

Afschrijven is het proces waarbij de aanschaf van een bedrijfsmiddel over meerdere jaren wordt uitgesmeerd. Onder bedrijfsmiddelen vallen onder andere gebouwen, machines, auto’s en inventaris, maar ook niet tastbare zaken als vergunningen.

De gedachte bij afschrijven is dat een bedrijfsmiddel meerdere jaren wordt gebruikt. Daarom is het voor de boekhouding niet eerlijk als de volledige aanschaf van het object in één jaar wordt verwerkt.

De rekensom bij afschrijvingen

Bij afschrijvingen houdt je rekening met een aantal zaken. Allereerst de aanschafprijs, maar ook met een eventuele restwaarde en de periode waarin je verwacht gebruik te maken van het bedrijfsmiddel.

De rekensom voor de jaarlijkse afschrijvingskosten is dan:

(aanschafwaarde – restwaarde) / aantal jaren van gebruik.

De uitkomst van deze som, de jaarlijkse afschrijvingskosten, worden ieder jaar ‘afgeschreven’ van de boekwaarde. Het bedrijfsmiddel wordt naar verloop van tijd dus minder waard. De afschrijvingskosten komen op de winst- en verliesrekening te staan.

Voorbeeld

Je koopt op 1 januari een bestelbus van €10.000. Je verwacht dat je de bus drie jaar gaat gebruiken en dat de bestelbus na die drie jaar nog €1.000 waard is.

De jaarlijkse afschrijvingskosten zijn:

(€10.000 – € 1.000) / 3 = € 3.000

Boekwaarde bestelbus 1 januari
Jaar 1 : €10.000
Jaar 2 : €7.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)
Jaar 3 : €4.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)
Jaar 4: €1.000 (-€3.000 afschrijvingskosten)

Online Afschrijven

Wanneer moet je afschrijven?

De Belastingdienst stelt dat je moet afschrijven op het moment dat de aanschafprijs van het bedrijfsmiddel meer dan €450 is. Bovendien ga je het bedrijfsmiddel meerdere jaren gebruiken.

Verder moet je ook letten op de datum van aanschaf. In ons voorbeeld kochten wij de bestelbus op 1 januari, maar stel je voor dat dit 1 juli was. We mogen dan niet de volledige €3.000 per jaar het eerste jaar aftrekken, maar slechts de helft (we kochten de bestelbus immers na een half jaar).

Afschrijven op je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je zelf je afschrijvingen verwerken op een simpele manier. Dit doe je door aankopen te verwerken bij de vaste activa, het programma maakt dan automatisch een afschrijfschema voor je.

Online Afschrijfschema Maken
Download de printversie

Deel dit artikel!