Hoe werkt personeel aannemen?
Bij het starten van een onderneming kan het zijn dat je gelijk personeel wilt aannemen. Hieraan zitten wat plichten zoals het opstellen van een contract en het regelen van verzekeringen voor je werknemers. Hoe dat allemaal werkt lees je hier!
Wanneer beschouw je iemand als personeel?
Voordat je iemand kunt beschouwen als personeelslid moet deze persoon aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet iemand ten minste 3 maanden bij jou aan het werk zijn. Daarnaast moet deze persoon minstens 20 uur per maand werken of iedere week een keer. Bovendien moeten er duidelijke afspraken zijn over loon en de rol van het nieuwe personeelslid. Tenslotte moet er voor hem of haar een officiële verplichting zijn om daadwerkelijk arbeid te verrichten.
Een contract opstellen
De bovengenoemde zaken regel je doorgaans door het opstellen van een contract of arbeidsovereenkomst. Op het contract zet je alle belangrijke zaken netjes op een rijtje. Vervolgens tekenen zowel jij als het personeelslid het contract. Zo staan de afspraken met je personeel dus schriftelijk en officieel vast. Er zijn een aantal zaken die je moet behandelen bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst. Welke dat precies allemaal zijn kun je zien op onze pagina over een contract opstellen!
Kosten voor jouw personeel
Het aannemen van personeel betekent natuurlijk ook dat je personeelskosten creëert. Je moet ze namelijk maandelijks loon betalen. Het gaat in dit geval om het brutoloon. Dat betekent dat jij alle extra loonheffingen betaalt als werkgever. Daarnaast betaal je voor verzekeringen en andere bijkomende kosten. Over het algemeen is dat bij elkaar ongeveer 30% van het brutoloon. De andere 70% gaat naar de werknemer als salaris. Een aantal standaard en eventueel bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden zijn:
- Loonbelasting;
- Zorgverzekeringswet;
- Werknemersverzekeringen zoals de WW of WAO;
- Pensioenfondsen zoals AOW en ANW;
- Vakantiegeld;
- 13e maand;
- Ziektekosten;
- Scholing;
- Reiskosten.
Het CAO per branche is leidend in het bepalen van dit soort voorwaarden. Het is daarom altijd handig om de huidige CAO’s even te checken via de website het FNV.
Nieuwe verzekeringen
Op het moment dat je personeel aanneemt verandert er iets in je onderneming. Er zijn meer risico’s als het ware. Vandaar dat je ook een aantal verzekeringen moet aanpassen. Voorbeelden zijn de bedrijfsschadeverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Je werknemer moet immers ook verzekerd zijn voor het moment dat er iets gebeurt. Er zijn ook andere verzekeringen die je optioneel zou kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld de ziekteverzuimverzekering of de collectieve ongevallen verzekering. Dat is natuurlijk niet verplicht. Maar achteraf is het better safe than sorry.
Loonstroken verwerken in de boekhouding
Iedere maand regent het weer loonstrookjes. Het is het meest eenvoudig om deze via een salarisadministratie software te maken. Ook omdat je ze dan direct kunt verwerken in je InformerOnline boekhouding. In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je namelijk salarissoftware koppelen aan je administratie. Hierdoor kun je bakken met kostbare tijd besparen als startend ondernemer. Bovendien kun je met het online boekhoudprogramma snel online facturen sturen via het speciaal beveiligde PEPPOL netwerk. Ook de btw aangifte is binnen 2 minuten verstuurd naar de Belastingdienst. Maak ondernemen als starter makkelijker en start gratis met InformerOnline!