Eigen website maken

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Hoe moet je een eigen website maken?

Als je een onderneming start moet je ook een eigen website maken. Het is namelijk belangrijk om goed vindbaar te zijn met je bedrijf. Hiermee versnel je de groei. Welke stappen je daarvoor moet nemen leer je hier!

Domeinnaam kiezen

De eerst stap die je normaal gesproken zet is het uitkiezen van een domeinnaam. Uiteraard moet deze gelijk of bijna gelijk zijn aan je handelsnaam. Aan die naam herkennen potentiële klanten je immers. Bovendien zullen klanten als ze op jouw bedrijfsnaam zoeken natuurlijk wel op jouw website uit moeten komen. Op websites zoals mijndomein kun je bekijken of jouw domeinnaam al gekozen is of niet. Vervolgens kun je deze dan tegen een jaarlijkse prijs kopen. Is het domein met jouw handelsnaam toevallig al gekozen? Dan moet je creatief zijn en het net een beetje anders proberen. Zo kun je in plaats van .nl bijvoorbeeld .com proberen. Daarnaast zou je streepjes kunnen zetten in je naam.

Check altijd wel wat voor soort website diegene is die jouw naam blokkeert. Wordt hier niet veel mee gedaan? Dan kun je gerust de optie met streepjes of .com kiezen. Maar als deze wel intensief wordt gebruikt moet je misschien nog even bij de KvK checken of jouw handelsnaam wel aan de eisen voldoet. Voor de betrouwbaarheid van je site is het ook het best om te blijven bij .nl of .com. Extensies als .site of .shop zijn minder populair tegenwoordig.

Eigen website maken met template of code?

Op het moment dat jij een domeinnaam hebt gekocht kun je de website gaan bouwen. Daarvoor heb je over het algemeen twee opties. Ten eerste kun je ervoor kiezen om de website te maken via een software als WordPress of Wix. Hier kun je zelf je eigen website maken met behulp van bestaande templates die je eenvoudig kunt aanpassen. Dit soort opties kosten je wel een maandelijks abonnement. Aan de andere kant is dit wel een gemakkelijke optie en kun je zelf alles bijhouden. Een goedkopere maar minder simpele optie is het zelf (laten) programmeren van een website. Daarmee heb je wat meer vrijheid om elementen te creëren maar heb je niet een eenvoudige interface zoals bij WordPress. In dit geval werk je namelijk echt met codes. Hiervoor heb je vaak wat meer ervaring en kennis nodig.

Zorg er welke optie je ook kiest wel voor dat je elementen zoals je logo en je productprijzen altijd op de website hebt staan. Ook handige functies zoals een zoekbalk en veel gestelde vragen zijn handig om te hebben. Bovendien moeten klanten die jouw bedrijf niet kennen jou wel leren kennen. Een About Us sectie kan dus ook nooit kwaad. Probeer qua kleuren dichtbij de trends te blijven. Dat betekent in dit geval een strakke witte of zwarte achtergrond. Daarnaast 2-3 kleuren in een mooi grafisch design.

Content creëren en ranken in Google

Je hebt een domeinnaam en een template voor je website. Dan is de basis in principe af. De volgende stap is dan om ervoor te gaan zorgen dat mensen je gaan vinden in zoekmachines zoals Google. Hiervoor heb je eerst een content plan nodig. Wat ga je schrijven? Wat is het doel van je pagina's? Hoe vaak upload je nieuwe pagina's? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wekelijkse blogs. Maar informatieve pagina's waar niet per se een vaste dag aan zit zijn natuurlijk ook goed. Probeer deze content ook te linken aan je sociale media.

Om goed vindbaar te zijn is het van belang de pagina's te optimaliseren volgens Search Engine Optimization (SEO). SEO houdt eigenlijk in dat je je moet houden aan een aantal eisen of regels om ervoor te zorgen dat de pagina goed rankt. Zo moet je bijvoorbeeld een keyword kiezen en de pagina hierop baseren. Het is dan zaak om de juiste verhouding hiervan te vinden. Niet te veel en niet te weinig. Als je WordPress gebruikt kun je de plugin Yoast downloaden. Deze handige tool laat jou zien wat jij moet doen om de pagina SEO-proof te maken.

Meer over eigen website maken en andere ZZP tips op ZZP Daily

Kosten van eigen website maken verwerken

Bij het maken van een eigen website komen doorgaans kosten kijken die je moet verwerken in de boekhouding. Bijvoorbeeld voor het WordPress abonnement. Om tijd en moeite te besparen kun je dit het best doen in een online boekhoudprogramma als InformerOnline. Hierin upload je je facturen en het programma verwerkt deze automatisch dankzij de slimme robots. Bovendien wordt jouw btw aangifte automatisch voor je klaargezet. Daardoor kun je deze binnen 2 minuten versturen naar de Belastingdienst. Dat klinkt makkelijk toch? Start daarom 30 dagen gratis en bespaar kostbare tijd!

eigen website maken
Verwerk de kosten voor het maken van je website in de boekhouding

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis