Business Model Canvas

Laatst gewijzigd

25/8/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Business Model Canvas?

Bij het starten van een bedrijf is het goed om een Business Model Canvas (BMC) te maken. Dit is eigenlijk een soort bedrijfsplan op 1 A4'tje. Daardoor heb jij snel een idee van de identiteit van jouw onderneming. Lees hier wat er allemaal in staat en gebruik het  voorbeeld om jouw eigen BMC in te vullen.

Business Model Canvas: 9 bouwstenen

Het BMC bestaat uit totaal 9 zogenaamde bouwstenen. Iedere bouwsteen representeert een onderdeel dat jij invult volgens jouw bedrijf. Bijvoorbeeld de je doelgroepen en manieren waarop je geld verdient.

1. Customer Segments

In dit eerste deel van de Business Model Canvas beschrijf jij kort wat jouw doelgroep is. Welke types mensen zullen jouw product kopen of gebruik maken van jouw dienst?

2. Value Proposition

Hierin beschrijf jij in 1 of 2 regels wat de toegevoegde waarde van jouw bedrijf is voor de klant. Het is belangrijk dat je je hierbij onderscheidt van je concurrenten. Op die manier bewijs je namelijk aan je potentiële klant waarom zij voor jou moeten kiezen.

3. Customer Relationships

Ten derde geef jij bij de Customer Relationships aan op welke manieren jij contact met de klant onderhoudt. Maak hierbij onderscheid tussen grote klanten en de klanten die maar 1 product bestellen. Met grote klanten zoals afnemers heb jij waarschijnlijk een betere relatie. Daarom zul je hierin ook meer moeite moeten steken.

4. Channels

Op welke manier zoek jij in eerste instantie contact met een potentiële klant? Dat is wat je je moet afvragen bij deze 4e bouwsteen. Voor de hand liggende voorbeelden hiervan zijn natuurlijk sociale media en je website. Daarnaast maak je onderscheid in online vs. offline. Ook winkels behoren daarom tot channels.

5. Revenue Streams

In deze bouwsteen beschrijf je eigenlijk jouw verdienmodel. Of te wel de manier waarop jij geld gaat verdienen. Dit kan zijn via de verkoop van producten maar ook via bijvoorbeeld commissies of 'uurtje-factuurtje'.

6. Key Resources

Hier geef je aan wat voor jouw onderneming de belangrijkste bedrijfsmiddelen zijn. Je maakt daarin onderscheid in geldzaken, personen, fysieke voorwerpen en intellectuele middelen zoals een patent.

7. Key Activities

De kernactiviteiten die jouw business runnende houden zijn de zaken die je beschrijft in deze 7e bouwsteen. Hierbij gaat het niet alleen om het letterlijk verkopen van je producten. Je moet namelijk ook rekening houden met bijvoorbeeld marketingzaken en het onderhouden van zakelijke relaties.

8. Partners

In principe spreekt dit natuurlijk voor zich. Welke partners zijn het meest belangrijk voor jou? Heb jij bijvoorbeeld een restaurant? Dan is een groothandel waarschijnlijk een belangrijke partner. Maar misschien ook wel het designbureau dat jouw menukaart heeft ontworpen. Eigenlijk dus de belangrijkste bedrijven waarmee je samenwerkt waardoor jij jouw zaak kunt blijven runnen.

9. Cost Structure

Het laatste onderdeel van de Business Model Canvas is de cost structure. Ook dit onderdeel spreekt redelijk voor zich. Het bestaat namelijk simpelweg uit alle zaken waaraan jij geld uitgeeft.

Business Model Canvas voorbeeld

Wil jij graag een simpele en korte versie van je bedrijfsplan opstellen? Dan is het een goed idee om ons onderstaande Business Model Canvas voorbeeld te gebruiken. Hierin hoef kun jij snel alles invullen. De basis van het canvas staat namelijk al helemaal voor je klaar. Besef wel dat alleen een BMC invullen waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om alle informatie op een rijtje te krijgen. Zorg daarom dat je ook een volledig ondernemingsplan schrijft. Ook daarvoor hebben we gelukkig een voorbeeld. ;)

Vul je eigen Business Model Canvas in

Business Model Canvas ingevuld? Denk aan de boekhouding!

Business Model Canvas helemaal ingevuld en inmiddels begonnen met het runnen van jouw business? Dan wordt het tijd dat je eens gaat denken aan een online administratie! Met het online boekhoudprogramma InformerOnline kan iedereen zelf zijn boekhouding doen. Veilig en snel! Verstuur online facturen via een beveiligd netwerk en verzend de btw aangifte binnen 2 minuten direct naar de Belastingdienst. Bovendien zorgen zelflerende robots ervoor dat alles automatisch geboekt en verwerkt wordt. Op die manier bespaar jij ontzettend veel kostbare tijd.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis