Nieuw btw-nummer voor zzp’ers

Nog voor 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit besluit is genomen nadat er commotie was ontstaan over het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer, waarbij nu makkelijk het persoonlijke nummer van zzp’ers te vinden is. Dit kan in het ergste geval leiden tot identiteitsfraude.

Uitleg btw-nummer

Als je zzp’er bent, dan heb je ook een btw-nummer. Hierdoor kan de belastingdienst zien dat je ondernemer bent en omzetbelasting moet betalen. Het huidige btw-nummer bestaat nu uit:

btw, btw-nummer, uitleg, BSN

  1. Landcode: in dit geval is dat NL
    De landcode kan ook van een ander land van de Europese Unie staan, zoals FR voor Frankrijk en BE voor België;
  2. BSN of RSN/fiscaal nummer
    In het 2e gedeelte staat er een RSIN/fiscaal nummer als er sprake is van een samenwerkingsverband of een rechtspersoon, eenmanszaken hebben hier een burgerservicenummer staan;
  3. Toevoeging: loopt van B01 tot en met B99
    De toevoeging geeft aan of het een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf is op je BSN of RSN/fiscaal nummer.

Meer informatie over btw-nummers

Nieuw btw-nummer

Een onderdeel van jouw btw-identificatienummer is nu dus je BSN-nummer. Maar dit mag niet meer met de nieuwe privacywet AVG (Algemene Veroordeling Gegevensbescherming). Door deze privacywet mogen bedrijven en instanties alleen persoonsgegevens delen als het noodzakelijk is. Je BSN is strikt persoonlijk, maar moet je toch verplicht vermelden op je website en facturen. Dit kan leiden tot identiteitsfraude.

Het lukt de Belastingdienst niet om op een korte termijn het BSN uit het btw-nummer te halen, dus komen ze met een tussenoplossing: alle zzp’ers krijgen dit jaar een extra btw-nummer zonder BSN-nummer. Zo kan jij je btw-nummer vermelden op je website en facturen zonder dat je BSN wordt vermeld.

Op 11 oktober 2019 zijn de eerste brieven ontvangen met een nieuw btw-identificatienummer. Je kunt dus als ondernemer met een eenmanszaak het nieuwe btw-nummer elk moment ontvangen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel van de Rijksoverheid