Belastingdienst: Te laat is te laat!

Wie kent het niet van vroeger: je moest om 22:00 uur thuis zijn en ziet bij binnenkomst op je horloge dat het 22:01 is. Sommige ouders zullen hier misschien geen problemen mee hebben, maar volgens andere ouders houd je je niet aan de afspraak. Je bent te laat! In dat opzicht is de Belastingdienst goed te vergelijken met een strenge ouder, want hoe netjes je de btw aangifte over het vierde kwartaal ook gedaan hebt, ook met 1 minuut ben je te laat!

Twee soorten boetes

De Belastingdienst kent twee soorten boetes als het gaat om een te late btw aangifte, namelijk de verzuimboete en de betaalboete.

De verzuimboete wordt opgelegd als je de btw aangifte zelf te laat hebt ingediend bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kent hiervoor geen coulance en is onverbiddelijk. Is het 1 februari 2019 00:00:00 en heb je de btw aangifte nog niet ingediend, dan krijg je meteen een verzuimboete aan je broek. Er zijn zat voorbeelden van ondernemers die enkele seconden na middernacht op de ‘verzend’-knop drukken en toch het stempel ‘TE LAAT’ krijgen. Zorg er dus voor dat je administratie goed bijgehouden is, zodat je rustig de tijd hebt om de btw aangifte te verzorgen. Laat jij de aangifte door een boekhouder doen? Zorg er dan voor dat de boekhouder tijdig over alle stukken beschikt en maak goede afspraken wat er gebeurt als de aangifte toch te laat verzonden wordt.

Naast de verzuimboete is er nog een boete, de betaalboete. Zoals de naam al doet vermoeden legt de Belastingdienst deze boete op als je te laat bent geweest met het betalen van de btw aangifte. Ook als je helemaal niet betaalt of zelfs als je te weinig hebt overgemaakt, kan je een betaalboete verwachten. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de dag dat het bedrag op de rekening van de Belastingdienst is bijgeschreven en dus niet wanneer de betaalopdracht is verzonden. Gelukkig voor ondernemers is er wel een strohalm om onder de betaalboete uit te komen: de coulancetermijn van zeven dagen. Indien je als ondernemer binnen deze zeven dagen alsnog zorgt dat het bedrag bij de Belastingdienst binnen is, dan zul je de betaalboete niet ontvangen. Hierbij gelden echter wel een spelregel, zo moet de vorige btw aangifte op tijd zijn ingediend èn betaald.

Oplopende boetes

Dat de Belastingdienst een strenge ouder is komt niet alleen tot uiting in het opleggen van de boete zelf, maar ook in de hoogte ervan. Waar de verzuimboete van €65 misschien nog enigszins meevalt, kunnen de kosten voor de betaalboete toch ernstig oplopen. De hoogte van de betaalboete is namelijk afhankelijk van het af te dragen btw bedrag. Je betaalt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.

Bovendien heb je als je te laat je aangifte indient, en ook nog eens te laat betaald, dubbel pech! Je krijgt dan namelijk zowel de verzuimboete, als de betaalboete.

Géén ING? Let op de verwerktijden

Aangezien de Belastingdienst voor het betalen van de btw aangifte kijkt naar de datum waarop het bedrag bij hen is bijgeschreven, is er nog iets waar je goed op moet letten als ondernemer: de verwerktijd van de bank! Tegenwoordig worden bankbetalingen steeds sneller. Zeker bij een overboeking tussen twee rekeningen van dezelfde bank is de transactie binnen een paar seconden verwerkt. Gaat het om een overboeking tussen rekeningen van twee verschillende banken, dan gaat de verwerking al wat langer duren, zeker buiten kantooruren. En hier schuilt het gevaar…

De deadline voor de BTW aangifte over het eerste kwartaal 2019 is 30 april 23:59 uur. Dan moet de betaling van de ondernemer dus binnen zijn op de rekening van de Belastingdienst. Deze dag is een donderdag, waardoor je in principe niet in problemen hoeft te komen met de verwerkingstijd van de banken.  Zorg er wel voor dat de betaling van de BTW aangifte tijdig gebeurt.

Ben je ZZP’er en wil je zeker weten dat je betaling op tijd binnen is? Doe dan mee met de BTW pilot van de Belastingdienst en betaal de btw aangifte met iDEAL!

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk kun je met een degelijke administratie zowel de verzuim- als de betaalboete voorkomen. Let verder ook nog op de volgende punten:

  • Als je een boekhouder hebt, zorg dat hij of zij tijdig over alle stukken beschikt.
  • Zorg ervoor dat de betaling aan de Belastingdienst tijdig verwerkt kan worden.
  • Maak goede afspraken met de boekhouder over boetes en verantwoordelijkheid.
  • Check bij twijfel of de betaling op tijd binnen was (en gebruik indien nodig de coulancetermijn).
  • Stuur de BTW aangifte eventueel zelf via een online boekhoudprogramma.