Antwoorden op al jouw vragen over Peppol!

“Ze hebben het bij Informer altijd maar over Peppol, maar wat is dat nou toch?”. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je af en toe een beetje het spoor bijster raakt over termen zoals deze, en dat dit één van de vragen is die je misschien wel in je hoofd hebt. Om eindelijk al je vragen over het Peppol-netwerk te beantwoorden, schrijven we deze blog. Daardoor heb je straks als het goed is geen vragen meer die je hoofd op hol brengen!

Wat is Peppol?

De meest voor de hand liggende vraag, en ook redelijk eenvoudig te beantwoorden. Peppol is simpel gezegd een speciaal netwerk, waarover bedrijven en overheden facturen naar elkaar sturen. Dat netwerk is zo beveiligd, dat er eigenlijk geen lekken in voorkomen, en iedere verstuurde factuur direct in een administratie terecht komt, in plaats van in je mailbox. Bovendien zijn spookfacturen verleden tijd dankzij deze innovatie.

Waarom zou ik Peppol willen gebruiken?

Makkelijkste vraag van allemaal! Omdat de factuur dus via een speciaal beveiligd netwerk direct in je boekhouding komt, is factureren via dit netwerk eigenlijk gewoon makkelijker, veiliger, en sneller dan factureren via bijvoorbeeld e-mail. Uiteraard komt het groene aspect hier ook kijken, zeker als je normaal gesproken facturen stuurt per post, met Peppol hoeft dat niet meer! Tenslotte is het dé standaard voor factureren met overheden, dus verwacht je dit regelmatig te gaan doen, dan is het sowieso geen vraag of je het gaat gebruiken…

Moét ik Peppol altijd gebruiken?

Nee hoor. Je bent niet verplicht om het te gebruiken, tenzij je dus naar overheden factureert.

Kan ik Peppol altijd gebruiken?

Ligt eraan. Om veiligheid te garanderen moeten beide partijen in de factuurdeal geregistreerd zijn binnen het Peppol-netwerk. Als jij en je klant of leverancier dat dus allebei zijn, dan kun je het altijd gebruiken, ja!

Moet je betalen voor Peppol?

Tuurlijk niet! Bij Informer staat de veiligheid van gevoelige gegevens voorop, dus gaan we je natuurlijk niet extra laten betalen voor Peppol. Jij kunt je als Informer-klant dus direct gratis registreren.

Zit er een limiet aan het gebruik?

Nope. Als Informer-klant kun je ongelimiteerd gebruik maken van Peppol, en dat dus helemaal gratis!

Wat nou als mijn klant een ander boekhoudprogramma gebruikt?

Dan is dat helemaal geen probleem. Iedereen die geregistreerd staat in het netwerk van Peppol kan met elkaar factureren, en het maakt daarbij niet uit welk systeem men gebruikt. Maar wij vinden het helemaal niet erg als je jouw klant vertelt dat ze “écht Informer nodig hebben”. ;)

Hoe registreer ik mijzelf voor Peppol als Informer-klant?

Heel eenvoudig, in je administratie klik je rechtsboven op je naam. Onderin het menuutje verschijnt dan de optie om je te registreren voor het netwerk. Vul je btw-nummer en kvk-nummer in, en klaar is kees! Nu nog even wachten totdat de aanvraag verwerkt en geaccepteerd is, waarna je direct aan de slag kunt met veilig factureren via Peppol! Op die afbeelding hieronder kun je het nog even zien.

Meer weten over Peppol in InformerOnline →
Meer weten over de Nederlandse Peppolautoriteit →

Eenvoudig registreren voor Peppol in Informer