Accountants; verschuiving van de focus

Het is geen accountant ontgaan dat er een flinke verschuiving plaatsvindt in de werkzaamheden. Waar de accountant of boekhouder voorheen bijna alles voor z’n rekening nam, inclusief het invoerwerk, doen ondernemers tegenwoordig veel meer zelf. Het invoerwerk was dan misschien niet het leukste onderdeel van het vak, maar het bracht wel brood op de plank. Doordat ondernemers tegenwoordig bewuster met hun geld omgaan en omdat de boekhoudsoftware niet meer alleen gericht is op het gebruik door accountants, is het voor ondernemers veel aantrekkelijker geworden om een groot gedeelte van de boekhouding zelf uit te voeren.

Tegenwerken of meewerken?

Zijn accountants daardoor overbodig geworden? Absoluut niet! Niemand heeft er meer verstand van administraties en de bijbehorende regels dan jij. Natuurlijk brengt zo’n verschuiving wat onzekerheden met zich mee. Een groot gedeelte van de vertrouwde werkzaamheden komt te vervallen, maar dat betekent zeker niet dat men zonder jou kan. Je kan natuurlijk wel heel hard proberen de veranderingen tegen te werken, uit angst dat het ten koste van je inkomsten gaat, maar je kan natuurlijk ook de nieuwe mogelijkheden in gaan zien en daarop inspelen. Wat is nou leuker? Gegevens invoeren of jouw expertise optimaal kunnen inzetten door het geven van advies en de daarbij behorende controles uit te voeren?

Steeds meer ondernemers

Feit is, dat het aantal ondernemers in Nederland alleen maar toeneemt. Dat zijn allemaal potentiële klanten die erbij gebaat zijn om van jouw advies gebruik te maken. Het aantal ZZP’ers in Nederland is de afgelopen 10 jaar met sterk toegenomen. Het is een verandering in onze werkcultuur dat steeds meer mensen als ZZP’er worden ingehuurd en niet meer in loondienst gaan. Moeten we dus treurig zijn over de huidige ‘onzekerheid’ over het beroep van de accountant of moeten we in onze handen wrijven en een zee aan nieuwe mogelijkheden zien?

Maak het jou en je klanten makkelijk

Een bekend spreekwoord ‘het gemak dient de mens’, is ook in deze situatie erg van toepassing. Boekhoudsoftware wordt steeds gebruiksvriendelijker en de mogelijkheden van het internet nemen alleen maar toe. Niet alleen jouw klanten hebben hier voordeel bij, maar ook jij. Het wordt dan wel steeds aantrekkelijker voor ondernemers om zelf hun boekhouding te doen, maar dat wil niet zeggen dat ook iedereen het een leuke bezigheid vindt. Ze houden zich veel liever bezig met hetgeen waar zij goed in zijn. Het uitoefenen van hun beroep.

Het Accountancyportal van InformerOnline biedt dan ook een mooie tussenoplossing. De gulden middenweg voor jou en je klant. De klant kan digitaal alle documenten gespreid aanleveren en jij kan ze meteen controleren en doorboeken. Door de eenvoud van het aanleverportal wordt het aantrekkelijk om alle documenten meteen aan te leveren, waardoor de piekmomenten worden omzeild en de administratie van de klant up-to-date blijft. Tussentijdse financiële overzichten kunnen via dezelfde weg met de klant worden gedeeld en ook de belastingaangiftes kunnen worden aangeboden en digitaal worden geaccordeerd. Kortom, voor elke situatie is wel een mooie oplossing te bedenken.

Bovendien zorgen nieuwe innovaties ervoor dat jij op een modernere manier kan samenwerken met je klanten. Wat te denken van een eigen app voor de smartphone? Dat is pas onderscheidend! Ook in deze behoefte kan InformerOnline accountants en boekhouders voorzien, want bij het accountancyportal krijg je de mogelijkheid voor het ontwikkelen van jouw eigen app!

Wij zien de toekomst van de accountant nog steeds rooskleurig in. De middelen om de samenwerking tussen klant en accountant op een andere manier te bevorderen, zijn er meer dan genoeg. Wij zullen er in elk geval met onze software een steen aan blijven bijdragen.