Het grote ABC van een online Boekhoudprogramma! (Deel 2/2)

De vorige keer heb je kunnen de vorige 13 letters van het grote boekhouden ABC kunnen lezen. Vandaag is het tijd voor de tweede helft, enjoy!

De N is van… Notificaties

De smartphone heeft tegenwoordig ook zijn intrede gedaan in de boekhoudwereld. Niet alleen kun je met een app foto’s maken van bonnen en facturen, je kunt ook notificaties ontvangen vanuit je boekhouding. Zo krijg je met InformerOnline een berichtje als er een factuur naar je boekhouding is gemaild of als iemand een iDeal betaling doet. Superhandig!

De O is van… Offertes

Stuur jij offertes naar je potentiële klanten? Dan kan dat ook direct vanuit InformerOnline. Op het moment dat de offerte moet worden omgezet in een factuur kan dat uiteraard erg eenvoudig, en verwerk je hem meteen.

Meer over offertes in Informer →

De P is van…Peppol

Facturen sturen was nog nooit zo snel, veilig en eenvoudig als via Peppol. Dankzij dit speciaal beveiligde netwerk worden facturen direct van boekhouding naar boekhouding verstuurd. Geen tussen partijen, geen e-mailservers, en ongelofelijk easy!

Lees hier alles over Peppol →

De Q is van… QR-Code

Als jij een factuur stuurt hoop je natuurlijk zo snel mogelijk de betaling te ontvangen. In Informer kun je koppelingen maken met providers als Mollie en Sisow. Vervolgens heb je de mogelijkheid om een QR-code op je verkoopfactuur te zetten, die jouw klanten dan kunnen scannen, en snel kunnen betalen met iDEAL. Zo ontvang jij zo snel mogelijk je betaling!

Lees hier hoe je die betalingen verwerkt →

De R is van… Robots

Tegenwoordig worden steeds meer dingen geautomatiseerd, ook de boekhouding, vooral de boekhouding! In InformerOnline beschik je namelijk over de hulp van echte robots, bijvoorbeeld de VerzamelRobot, die automatisch facturen voor je ophaalt bij leveranciers. Bovendien heb je de HerkenRobot, die factuurinformatie herkent, de BoekRobot om facturen te boeken, en de BankRobot om bankadministratie te verwerken! Dit noemen we Robotic Accounting.

Alles over robotic accounting →

De S is van… Suppletie aangifte

Als ondernemer die zelf de boekhouding doet kom je wel eens termen tegen die lastig of ingewikkeld lijken. “Suppletie aangifte doen” zou best wel eens zo’n term kunnen zijn, terwijl de betekenis eigenlijk best eenvoudig is. Je gebruikt suppletie namelijk om een fout in de btw-aangifte te compenseren, mocht je hierin bijvoorbeeld een factuur zijn vergeten. In InformerOnline verstuur je de suppletie aangifte binnen enkele klikken naar de Belastingdienst.

Meer over de suppletie aangifte →

De T is van… Toegang

Overal toegang hebben tot je administratie: dat is toch wel een van de grote voordelen van een online boekhoudprogramma. Het enige wat je nodig hebt is WiFi of 4G en je laptop of mobiel. Hierdoor ben je natuurlijk ongelofelijk flexibel in waar en wanneer je inlogt.

De U is van… Urenregistratie

Als dienstverlenende ondernemer is het natuurlijk erg fijn als je jouw gewerkte uren per project bij kunt houden, en deze dan ook direct kunt omzetten in een factuur. Gelukkig is dat in InformerOnline mogelijk. Bovendien is het van cruciaal belang om je uren bij te houden, als je in aanmerking wilt komen voor bepaalde fiscale regelingen met een urencriterium. Win-win dus!

De V is van… Verkoopfacturen

Een aantal van de eerder genoemde letters hadden al te maken met het versturen van een verkoopfactuur. Toch verdienen de Verkoopfacturen wel een eigen letter. De verkoopfactuur is namelijk een belangrijk visitekaartje van jouw business en het is belangrijk dat deze goed bij je past. Tegenwoordig hoef je met een online boekhoudprogramma niet meer apart je mailprogramma in, de facturen worden direct vanuit het programma per mail naar je klanten verstuurd.

Alles over verkoopfacturen in Informer

De W is van… Winst- & Verliesrekening

Het klinkt misschien als een ingewikkeld overzicht, de winst- en verliesrekening. Toch is ook dit overzicht relatief eenvoudig te begrijpen. In een online boekhoudprogramma zijn diverse overzichten te raadplegen die je als ondernemer een beeld geven van de voortgang van jouw bedrijf. Op de winst- en verliesrekening zie je een overzicht van alle door jou gegenereerde omzetten en van je gemaakte kosten. 

Lees hier alles over de winst- en verliesrekening

De X is van… XML

Om niet te ver in technische bestandsformaten te duiken doen we de afkorting .xml af als een elektronisch bestandsformaat van financiële documenten. Zo zijn er in een online boekhoudprogramma meestal twee belangrijke .xml varianten te vinden. De eerste variant wordt meegestuurd met iedere verkoopfactuur. Deze digitale versie van een factuur, ook wel UBL-factuur genoemd, kan door een ontvangend boekhoudprogramma weer snel worden ingelezen. Het overtypen van factuurinformatie is daarmee verleden tijd geworden.

Alles over de XML-factuur

De Y is van… Yens

Mede dankzij het internet doe je als lokale Nederlandse ondernemer tegenwoordig al snel zaken met een buitenlands bedrijf. Handelen met andere landen betekent dat je ook in aanraking kunt komen met diverse vreemde valuta, oftewel andere munteenheden. Gelukkig kun je met de meeste online boekhoudprogramma’s, en zeker met InformerOnline, werken met vreemde munten. Op die manier kun je ook die lastige factuur in Chinese Yens gewoon verwerken in je administratie.

Meer over vreemde valuta

De Z is van… Zelf boekhouden?

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld om met een financieel dienstverlener in zee te gaan, die jouw complete boekhouding voor je deed. Vaak deden ze dat op papier, of met gecompliceerde programma’s. Tegenwoordig kun je met een online boekhoudprogramma eigenlijk alle kerntaken van de administratie zelf doen, en dat zonder enige boekhoudkennis. Natuurlijk staat je adviseur niet helemaal buitenspel, maar spelen zij wel een nieuwe rol. 

Lees alles over de nieuwe rol van de accountant en de afweging tussen zelf boekhouden of uitbesteden hier →

En ben je toch al overtuigd? Maak dan nu jouw proefaccount, en probeer Informer 30 dagen gratis! Je zit nergens aan vast, dus waarom niet proberen? ;)