5 Tips voor Zakelijke rijders

Als ondernemer blijft het soms een moeilijke keuze; rijd ik mijn auto privé of zakelijk. In deze blog gaan we niet verder in op deze keuze, maar bekijken we op een aantal punten de situatie van de zakelijke rijder. Want zijn er misschien manieren om het zakelijk rijden beter in te richten? Daarom in deze blog 5 tips voor zakelijke rijders die gegarandeerd geld zullen besparen.

1. Tank slimmer!

Veel automobilisten weten het wel, maar lang niet iedereen. Tanken bij pompstations aan de snelweg is duurder dan bij lokale stations. Waar de prijs voor een liter brandstof aan de snelweg veelal de landelijke adviesprijs is, is de kans groot dat de pomp in je woonplaats hier flink onderduikt. Het voordeel kan zelfs oplopen tot 10 á 20 cent per liter en dit levert je per tankbeurt toch al snel een kleine 5 euro op. Reken dit door per jaar, of zelfs voor meerdere medewerkers, en je merkt dat de besparing flink kan oplopen.

2. Let op je rijstijl…

De rijstijl van een automobilist heeft een directe invloed op de hoeveelheid verbruikte brandstof. Het goed letten op je rijstijl kun je als ondernemer dus direct voelen in je portemonnee. Hieronder een aantal tips die betrekking hebben op je rijstijl en zuiniger rijden:

Schakelen

Schakel sneller naar een hogere versnelling, op die manier houd je het toerental lager en verbruikt het voertuig minder brandstof. Je kunt schakelen op gevoel of door te kijken naar de toerenteller op je dashboard. Vaak kun je bij een dieselauto doorschakelen bij een toerental tussen de 1.500 en 2.000 en bij een benzineauto bij een toerental tussen de 2.000 en 3.000.

Gelijkmatige snelheid

Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden. Zeker automobilisten die veel remmen gebruiken veel extra brandstof omdat zij later weer meer gas moeten geven. Probeer daarom verkeerssituaties beter ’te lezen’. Door verder vooruit te kijken hoef je minder plotseling te remmen en kun je de auto langer ‘door laten rollen’. Daarnaast kunnen automobilisten die de beschikking hebben over cruisecontrol enorm profiteren. Cruisecontrol zorgt er namelijk voor dat je zuiniger en rustiger rijdt, en bovendien is het een kleinere belasting voor de motor.

Zet je motor uit

Vroeger werd automobilisten op het hart gedrukt dat zij de motor niet te vaak aan en uit moesten zetten. Het starten van de auto zou namelijk veel brandstof kosten. Met de generatie (start)motoren van nu is dit niet meestal geen enkel probleem meer. Sterker nog, als je langer dan 20 seconden stil denkt te staan kun je deze motoren beter uitzetten. Dit zou al snel zo’n 200 euro per jaar kunnen schelen.

3. Zorg dat je auto in orde is

Naast je rijstijl moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je voertuig helemaal in orde is. Het niet goed onderhouden van je auto kan voor een groter brandstofverbruik zorgen.

Bandenspanning

Veel automobilisten geven teveel geld uit aan brandstof door een te lage bandenspanning. Op het moment dat de spanning in de banden te laag is ervaart de auto meer weerstand bij het rollen. De motor moet dan harder werken en er wordt meer brandstof verbruikt. Check regelmatig de bandenspanning en voorkom verspilling!

Onderhoudsbeurten

Het lijkt een overbodige opmerking, maar toch skippen sommige weggebruikers de onderhoudsbeurten van hun auto. Toch zorgen deze onderhoudsbeurten er voor dat allerlei simpele mankementen worden opgelost. En juist deze kleine mankementen kunnen ongemerkt toch tot een hoger brandstofverbruik leiden.

Onnodige ballast thuis laten

Iedere kilo extra bagage of ballast zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Laat daarom (zware) spullen die je niet nodig hebt lekker thuis in plaats van in je auto.